Dzis propozycja stricte warzywna, buliony i mięska na bok, warzywka na stol.
Chcialam sprobowac takiej wersji, wzbogaconej cukinią, bez dodatku kielbas tudziez rosolu.
Wyszlo bardzo smaczne, nasze córki nie musialy wygrzebywac z mozolem kawaleczkow wędlin czy skwarkow z boczku.
Polecam!
Do potrawy uzylam
pieczarki- ok 30 dkg
cebule 2
papryki kolorowe po 1 szt
cukinie 2
marchewki-3
pomidory krojone- 2 puszki
pieprz, sol
natka pietruszki
Warzywa myje, obieram, kroje w kostke lub plasterki.
Podsmazam cebulke, dodaje papryke, zalewam wodą i dusze. Lekko podsmazam marchewke i cukinie, dodaje do cebuli, nastepnie podsmazone pieczarki, dusze do miekkosci.
Dodaje pomidory z puszki, dusze jeszcze chwile, przyprawiam. Podaje z chlebkiem wlasnego wypieku i natka pietruszki.
Zapraszam
A korzystajac z okazji wszystkim blogowiczkom przesylam mnostwo serdecznosci z okazji Dnia Kobiet!
Też czasami mam ochotę tylko na warzywka ,bez mięsiwka .Twoja propozycja bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet
Lutka- prawda, ze czasem trzeba troche odpuscic z tym mięskiem? Milego dnia!
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego, nie ma to jak pyszne leczo
OdpowiedzUsuńI wzajemnie, milego swietowania zycze.
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo, czy to z kiełbasa czy bez:) to jedno z potraw, które w lecie jem bardzo często:) wielki buziak Basiu:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje! Chyba jeszcze nie jadłam lecza z pieczarkami, ale chętnie to zmienię :)
OdpowiedzUsuńbrrr...zmarzlam na dworze. Chetnie zjadlabym takie leczo na rozgrzanie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolunia- my tez lubimy i latem i zimą, ale zwykle robie z kielbaska. Buziaczek
OdpowiedzUsuńKruszyna- zachecam bardzo, pieczarki fajnie sie w nim komponują, srobuj koniecznie
Joasia- szkoda, ze nie moge przeslac gołębiem na sprobowanie..
Mniam, pyszne, to ja poproszę taką pyszną porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńMajanko- zapraszam i smacznego zycze...
OdpowiedzUsuń