środa, 14 marca 2012

wiatraczki z szynką i serem


Nie mogę sie im oprzec.
Zajadam, choc przede mną obiad, ale tak kuszą niemilosiernie,ze sięgam po kolejny.





Przepis pochodzi stąd

http://www.mennonitegirlscancook.ca/2009/01/ham-and-cheese-pinwheels.html


Do odmierzania uzylam miseczki o pojemnosci 240g, nie wazylam, odmierzalam tą miseczką. W przepisie podaje sie jako miare cup- filizanka, umownie nazwe to kubkiem, podaje przeliczenia, ktore znalazlam w internecie

1 cup wody- 220 ml
1 cup cukru- 220g
1 cup mąki bialej pszennej- 150g
1 cup masla- 224g

skladniki ciasta

1 kubek cieplego mleka
1 kubek cieplej wody
1/2 kubka cukru
1/2 kubka margaryny
2 lyzeczki soli
2 lyzki suszonych drozdzy
2 roztrzepane jajka
Ok 6 kubkow mąki pszennej, mozna w tym wykorzystac 2 kubki mąki pelnoziarnistej-


4 kubki mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sol, drozdze i margaryne. Mieszamy , nastepnie dodajemy jajka, mleko i wode i wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałą mąke i wyrabiamy do uzyskania elastycznego, wygodnego do farmowania ciasta. Nastepnie ciasto wkladamy do oproszonej mąka miski, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodowki. Rano wyciagamy ciasto na omączony blat, zagniatamy, dzielimy na 4 częsci. Kazdą kolejno walkujemy kwadrat, radelkiem rozcinamy go na mniejsze kwadraciki, ktore nacinamy z kazdego rogu do srodka, ale nie do konca.Srodek zostawiamy nie rozciety.





Farsz

plasterki szynki
plsterki sera zoltego

pociac szynke i ser na kwadraciki, na srodku kazdego wiatraczka umiescic plasterek sera, na to szynke i znow ser.
Teraz kazdy z powstalych platkow podnosimy z jednej strony do gory zlepiając na srodku tworzac wiatraczek.

Gotowe wiatraczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy w 180 st C do uzyskania ladnego, rumianego koloru. Studzimy.

Mozemy oczywiscie uzyc innego wypelnienia np gęstych konfitur lub dzemu, czy owocow.





zapraszam serdecznie!




14 komentarzy:

  1. Fajne...;) chyba by mi też smakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota- a jakie smaczne...
    Dzikowiec-dziękuje i zapraszam na wiatraczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Izaa- z pewnoscią, bo nadziewac mozna wedlug upodoban, a ciasto drozdzowe jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to ciasto jest podobne w smaku do francuskiego? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić takie wiatraczki, ślicznie wyglądają i na pewno świetnie smakują. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu- to typowe ciasto drozdzowe, przypomina maslana buleczke lub drozdzowa wersje pizzy.Pozdrowionka serdeczne.
    Urtica- nam bardzo smakują, z pewnoscia bede robic je czesciej, tyle ze do opcji z szynka i serem dam jednak mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe te wiatraczki! Ładnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko- do tego calkiem fajnie smakują..

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ ono słiczne, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej:) pienie je pozakręcałaś Basieńko:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolus- dziekuje Ci slicznie, staralam sie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też bym się nie mogła oprzeć .Cudne

    OdpowiedzUsuń
  12. Lutka- gwarantuje, ze byloby ciązko, to jak zajadanie orzeszkow...

    OdpowiedzUsuń