środa, 14 marca 2012
wiatraczki z szynką i serem
Nie mogę sie im oprzec.
Zajadam, choc przede mną obiad, ale tak kuszą niemilosiernie,ze sięgam po kolejny.
Przepis pochodzi stąd
http://www.mennonitegirlscancook.ca/2009/01/ham-and-cheese-pinwheels.html
Do odmierzania uzylam miseczki o pojemnosci 240g, nie wazylam, odmierzalam tą miseczką. W przepisie podaje sie jako miare cup- filizanka, umownie nazwe to kubkiem, podaje przeliczenia, ktore znalazlam w internecie
1 cup wody- 220 ml
1 cup cukru- 220g
1 cup mąki bialej pszennej- 150g
1 cup masla- 224g
skladniki ciasta
1 kubek cieplego mleka
1 kubek cieplej wody
1/2 kubka cukru
1/2 kubka margaryny
2 lyzeczki soli
2 lyzki suszonych drozdzy
2 roztrzepane jajka
Ok 6 kubkow mąki pszennej, mozna w tym wykorzystac 2 kubki mąki pelnoziarnistej-
4 kubki mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sol, drozdze i margaryne. Mieszamy , nastepnie dodajemy jajka, mleko i wode i wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałą mąke i wyrabiamy do uzyskania elastycznego, wygodnego do farmowania ciasta. Nastepnie ciasto wkladamy do oproszonej mąka miski, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodowki. Rano wyciagamy ciasto na omączony blat, zagniatamy, dzielimy na 4 częsci. Kazdą kolejno walkujemy kwadrat, radelkiem rozcinamy go na mniejsze kwadraciki, ktore nacinamy z kazdego rogu do srodka, ale nie do konca.Srodek zostawiamy nie rozciety.
Farsz
plasterki szynki
plsterki sera zoltego
pociac szynke i ser na kwadraciki, na srodku kazdego wiatraczka umiescic plasterek sera, na to szynke i znow ser.
Teraz kazdy z powstalych platkow podnosimy z jednej strony do gory zlepiając na srodku tworzac wiatraczek.
Gotowe wiatraczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy w 180 st C do uzyskania ladnego, rumianego koloru. Studzimy.
Mozemy oczywiscie uzyc innego wypelnienia np gęstych konfitur lub dzemu, czy owocow.
zapraszam serdecznie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajne te bułeczki
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuńFajne...;) chyba by mi też smakowaly :)
OdpowiedzUsuńDorota- a jakie smaczne...
OdpowiedzUsuńDzikowiec-dziękuje i zapraszam na wiatraczka
Izaa- z pewnoscią, bo nadziewac mozna wedlug upodoban, a ciasto drozdzowe jest pyszne
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto jest podobne w smaku do francuskiego? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie wiatraczki, ślicznie wyglądają i na pewno świetnie smakują. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAniu- to typowe ciasto drozdzowe, przypomina maslana buleczke lub drozdzowa wersje pizzy.Pozdrowionka serdeczne.
OdpowiedzUsuńUrtica- nam bardzo smakują, z pewnoscia bede robic je czesciej, tyle ze do opcji z szynka i serem dam jednak mniej cukru.
Bardzo ciekawe te wiatraczki! Ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMajanko- do tego calkiem fajnie smakują..
OdpowiedzUsuńależ ono słiczne, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej:) pienie je pozakręcałaś Basieńko:) wielki buziak
OdpowiedzUsuńJolus- dziekuje Ci slicznie, staralam sie...
OdpowiedzUsuńJa też bym się nie mogła oprzeć .Cudne
OdpowiedzUsuńLutka- gwarantuje, ze byloby ciązko, to jak zajadanie orzeszkow...
OdpowiedzUsuń