piątek, 13 kwietnia 2012

slimaczki z szynką i serem

Powiem tak- podbiły nasze serca, wszelakie buleczki drozdzowe nadziewane wędlinką i serem.
Robię je coraz czesciej i wcale sie nie przejadly..( tak mi to dziwnie zabrzmialo ale chyba domyslacie sie, o co mi chodzi). Tym razem slimaczki, pyszne, idealne na sniadanko, kolacje i przekąske w razie nieprzewidzianego napadu glodu.


przepis na ciasto taki sam jak tu

http://smakimojejkuchni.blogspot.com/2012/04/mini-pizzerinki.html




1,5 szklanki cieplej wody
1 lyzka cukru
1 lyzka suszonych drozdzy
1 lyzeczka soli
4,5 szklanki mąki pszennej

dodatkowo
2 lyzki roztopionego masla
plastry szynki
starty zolty ser






Skladniki ciasta mieszamy w duzej misce, nastepnie wyrabiamy ciasto tak dlugo, az bedzie ładnie odchodzilo od ręki, wkladamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrosnięcia na okolo godzine.
Po tym czasie rozwalkowujemy ciasto na prostokąt, lekko smarujemy roztopionym maselkiem a nastepnie kladziemy plastry szynki oraz starty ser zolty.



nastepnie zwijamy ciasto w rolade i kroimy na nieduze kawalki


ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15 min i pieczemy w 200 st do lekkiego zbrazowienia.


bez zbednych formalnosci zapraszam Was na drozdzowego slimaczka z szynka i serem
smacznego!



8 komentarzy:

  1. Samantho dziekuje, polecam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. super sprawa! zamiast nudnych bułek z szynką i serem ;]
    na ciepło bym chyba ze szesć zdołała zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmel-itko, oj mozna... sama zjadlam więcej-duzo więcej- niz powinnam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lutka- no problem, robie je hurtowo..

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł z tymi ślimaczkami;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Panna Malwinna- u nas sie sprawdzil, wszyscy lubimy takie cieple drozdzowe kanapki..

    OdpowiedzUsuń