Przepis pochodzi z ksiązki
CHOCOLATE
FOOD LOVERS
Jest to mega czekoladowe, pyszne, wzmocnione wisniowką i przelozone czekoladą ciasto.
Bardzo polecam
Robi sie je szybciutko, nieklopotliwie a efektem mozemy sie rozkoszowac przy kawie lub herbatce.
skladniki
6 jajek
200g cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
200g mąki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
50g kakao
szczypta soli
4 lyzki soku wisniowego
2 lyzki wisniowki
dodatkowo
250g czekolady o min 70% zawartosci kakao
100 ml smietany kremowki
piekarnik nagrzac do 180 st C
Tortownice wylozyc papierem do pieczenia
Jajka z cukrem i wanilią miksowac ok 7 min na szybkich obrotach, az uzyskamy puszystą mase.
Wymieszac mąke, proszek do pieczenia, kakao i sol, przesiac do masy jajecznej i delikatnie ale dokladnie wymieszac.
Przelac do przygotowanej tortownicy i piec ok 40 minut.
Wystudzic.
Ciasto przeciac na 2 blaty, nasączyc mieszanką soku wisniowego i alkoholu.
Smietane zagotowac, zdjac z ognia, mieszac z kostkami czekolady az do ich calkowitego rozpuszczenia.
Mase lekko przestudzic a nastepnie przelozyc ciasto i polac po wierzchu.
zapraszam
Cudne!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, uwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta...pyszota!
OdpowiedzUsuńAgusia- dziekuje, polecam
OdpowiedzUsuńJustyna- ja tez takie lubie, a to zaspokaja moj czekoladowy apetyt w 100 proc.
Wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńMadleine- dziekuje bardzo i zapraszam na ciasteczko
OdpowiedzUsuńDobrze, że jestem po obiedzie! Pycha!
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory- zapraszam
OdpowiedzUsuńAnia- po obiedzie, czyli niedlugo czas na kawke i ciacho...
obłędne to ciacho ! :)
OdpowiedzUsuńOliwek- bardzo smaczne, polecam
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda Basiu. Uwielbiam czekoladowe ciasta, zresztą - kto ich nie lubi? CHyba nie znam takiej osoby, hehe;D.
OdpowiedzUsuńFajnie,że jest przełożone czekoladą, a dodatek wiśniówki uważam - świetny :)
I się zakochałam :)
OdpowiedzUsuńPiekne to ciasto, a ja akurat jestem fanem czekoladowych ciast!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta!!
OdpowiedzUsuńMmmm...jakie pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńBasiu ileż w tym cieście dobroci:) a jakie kostki idealnie równe:) Zapiszę przepis bo ja lubię takie cudeńka:) wielki buziak Kochana:)
OdpowiedzUsuńMajanko- chyba masz racje, kto nie lubi czekoladowych ciast? na szczescie jest ich tyle rodzajow, ze mozna wybierac, a wisniowka zawsze wskazana...
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna- bardzo sie ciesze, ze sie podoba, zapraszam na degustacje
Bon Appetit- milo, ze jest nas- czekoladowych fanow- tak duzo
Kucharzy Trzech- w takim razie musisz koniecznie sprobowac
Dagmara-dziekuje i zapraszam na kawalek czekoladowej dobroci
Jolus- masz dwa wyjscia, albo upiec, albo sie w koncu zebrac i przyjechac..
Wyglądają oszałamiająco .Pycha !!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto przepiękne, w cudownej scenerii i pewnie pyszne ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLutka- dzieki bardzo, czestuj sie,prosze..
OdpowiedzUsuńSamantha- nam smakowalo, polecam serdecznie