czwartek, 10 maja 2012

chocolate cake

Przepis pochodzi z ksiązki

CHOCOLATE
FOOD LOVERS


Jest to mega czekoladowe, pyszne, wzmocnione wisniowką i przelozone czekoladą ciasto.
Bardzo polecam


Robi sie je szybciutko, nieklopotliwie a efektem mozemy sie rozkoszowac przy kawie lub herbatce.


skladniki

6 jajek
200g cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
200g mąki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
50g kakao
szczypta soli

4 lyzki soku wisniowego
2 lyzki wisniowki

dodatkowo

250g czekolady o min 70% zawartosci kakao
100 ml smietany kremowki



piekarnik nagrzac do 180 st C
Tortownice wylozyc papierem do pieczenia
Jajka z cukrem i wanilią miksowac ok 7 min na szybkich obrotach, az uzyskamy puszystą mase.
Wymieszac mąke, proszek do pieczenia, kakao i sol, przesiac do masy jajecznej i delikatnie ale dokladnie wymieszac.
Przelac do przygotowanej tortownicy i piec ok 40 minut.
Wystudzic.

Ciasto przeciac na 2 blaty, nasączyc mieszanką soku wisniowego i alkoholu.





Smietane zagotowac, zdjac z ognia, mieszac z kostkami czekolady az do ich calkowitego rozpuszczenia.
Mase lekko przestudzic a nastepnie przelozyc ciasto i polac po wierzchu.


zapraszam




19 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale, uwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta...pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agusia- dziekuje, polecam
    Justyna- ja tez takie lubie, a to zaspokaja moj czekoladowy apetyt w 100 proc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Madleine- dziekuje bardzo i zapraszam na ciasteczko

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że jestem po obiedzie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mojetworyprzetwory- zapraszam
    Ania- po obiedzie, czyli niedlugo czas na kawke i ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oliwek- bardzo smaczne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda Basiu. Uwielbiam czekoladowe ciasta, zresztą - kto ich nie lubi? CHyba nie znam takiej osoby, hehe;D.
    Fajnie,że jest przełożone czekoladą, a dodatek wiśniówki uważam - świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekne to ciasto, a ja akurat jestem fanem czekoladowych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  9. Basiu ileż w tym cieście dobroci:) a jakie kostki idealnie równe:) Zapiszę przepis bo ja lubię takie cudeńka:) wielki buziak Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanko- chyba masz racje, kto nie lubi czekoladowych ciast? na szczescie jest ich tyle rodzajow, ze mozna wybierac, a wisniowka zawsze wskazana...
    Panna Malwinna- bardzo sie ciesze, ze sie podoba, zapraszam na degustacje
    Bon Appetit- milo, ze jest nas- czekoladowych fanow- tak duzo
    Kucharzy Trzech- w takim razie musisz koniecznie sprobowac

    Dagmara-dziekuje i zapraszam na kawalek czekoladowej dobroci
    Jolus- masz dwa wyjscia, albo upiec, albo sie w koncu zebrac i przyjechac..

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają oszałamiająco .Pycha !!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto przepiękne, w cudownej scenerii i pewnie pyszne ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lutka- dzieki bardzo, czestuj sie,prosze..
    Samantha- nam smakowalo, polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń