piątek, 11 maja 2012
Bułeczki drozdzowe z serkiem Philadelphia i zieloną cebulką
Dzis bedzie mniej slodko, bardziej wytrawnie ale nie mniej smacznie.
Polecam tradycyjne buleczki drozdzowe, lecz zamiast slodkich dzemow, konfitur czy owocow jako nadzienie proponuje slony ser Philadelphia wymieszany z zieloną cebulką.
Buleczki są bardzo smaczne, wybornie smakuja jeszcze cieple ze szklanka zimnego mleka.
ciasto zrobilam korzystając z tego przepisu
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/05/Drozdzowki-z-rabarbarem.html
zmniejszajac ilosc cukru do 1 lyzeczki.
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g masła
2 jajka
1 lyzeczka cukru
14 g suchych drożdży (instant)
1 lyzeczka soli
300g serka Philadelphia- lekko solony
pęczek zielonej cebulki
Mleko podgrzewamy z maslem, az sie rozpusci. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko . Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę.
W tym czasie mieszamy serek z zielona cebulką.
Gdy ciasto wyrosnie formujemy z niego kulki o wadze ok. 60 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich po lyzce serowego nadzienia. Brzegi ciasta mozna posmarowac jajkiem roztrzepanym z lyzka mleka.
Pieczemy w 180 st ok 20 min.
zapraszam serdecznie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepyszne te Twoje wytrawne bułeczki! Smakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto na drożdżówki jest rewelacyjne:). Piekłam je, ale niestety zdjęć nie doczekały, muszę upiec kolejny raz i zrobie to z przyjemnosćią, bo są pyszne:) .... a taka wersja wytrawna jest równie pyszna:) wielki buziak Kochana
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory- czasem lubie slodkie drozdzowki zamienic na wytrawne, warto sprobowac
OdpowiedzUsuńJolus- calkowita zgoda. Rewelacyjne ciasto na wszelkie drozdzowe wypieki. Buziaczaki.
Pycha .Mogę jedną ?
OdpowiedzUsuńLutka- oczywiscie, zapraszam. Widze, ze u Ciebie surowka, wpadne z lyzeczką...
OdpowiedzUsuńJakie one piękne! Z pewnością smakują wyśmienicie !:)
OdpowiedzUsuńMajanko- troche inaczej niz te slodkie, nadziewane dzemami i owocami, ale jak dla mnie są super.
OdpowiedzUsuńA cóż to za bułeczki:) Śliczne takie:) Trzeba sie wziąć za pracę:) Dziś pita, ale innym razem na pewno te bułeczki:)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJolu- Twojej pracowitosci tylko pozazdroscic, tort naprawde wspanialy...
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na słone bułeczki, same pyszne smaki ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamantha- bardzo dziekuje
OdpowiedzUsuń