piątek, 11 maja 2012

Bułeczki drozdzowe z serkiem Philadelphia i zieloną cebulką


Dzis bedzie mniej slodko, bardziej wytrawnie ale nie mniej smacznie.
Polecam tradycyjne buleczki drozdzowe, lecz zamiast slodkich dzemow, konfitur czy owocow jako nadzienie proponuje slony ser Philadelphia wymieszany z zieloną cebulką.


Buleczki są bardzo smaczne, wybornie smakuja jeszcze cieple ze szklanka zimnego mleka.


ciasto zrobilam korzystając z tego przepisu

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/05/Drozdzowki-z-rabarbarem.html

zmniejszajac ilosc cukru do 1 lyzeczki.

500 g mąki pszennej


250 ml mleka


100 g masła

2 jajka


1 lyzeczka cukru



14 g suchych drożdży (instant)


1 lyzeczka soli


300g serka Philadelphia- lekko solony
pęczek zielonej cebulki


Mleko podgrzewamy z maslem, az sie rozpusci. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko . Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę.

W tym czasie mieszamy serek z zielona cebulką.


Gdy ciasto wyrosnie formujemy z niego kulki o wadze ok. 60 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich po lyzce serowego nadzienia. Brzegi ciasta mozna posmarowac jajkiem roztrzepanym z lyzka mleka.

Pieczemy w 180 st ok 20 min.


zapraszam serdecznie








11 komentarzy:

  1. Przepyszne te Twoje wytrawne bułeczki! Smakowite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto na drożdżówki jest rewelacyjne:). Piekłam je, ale niestety zdjęć nie doczekały, muszę upiec kolejny raz i zrobie to z przyjemnosćią, bo są pyszne:) .... a taka wersja wytrawna jest równie pyszna:) wielki buziak Kochana

    OdpowiedzUsuń
  3. Mojetworyprzetwory- czasem lubie slodkie drozdzowki zamienic na wytrawne, warto sprobowac
    Jolus- calkowita zgoda. Rewelacyjne ciasto na wszelkie drozdzowe wypieki. Buziaczaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lutka- oczywiscie, zapraszam. Widze, ze u Ciebie surowka, wpadne z lyzeczką...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie one piękne! Z pewnością smakują wyśmienicie !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko- troche inaczej niz te slodkie, nadziewane dzemami i owocami, ale jak dla mnie są super.

    OdpowiedzUsuń
  7. A cóż to za bułeczki:) Śliczne takie:) Trzeba sie wziąć za pracę:) Dziś pita, ale innym razem na pewno te bułeczki:)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jolu- Twojej pracowitosci tylko pozazdroscic, tort naprawde wspanialy...

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały pomysł na słone bułeczki, same pyszne smaki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Samantha- bardzo dziekuje

    OdpowiedzUsuń