wtorek, 1 maja 2012
wysmienita szarlotka
Zobaczyłam ja u Asi
http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/najlepsza-na-swiecie-szarlotka-z-pianka.html
i wiedzialam, ze bedzie cudowna.
Asia bardzo wysoko ocenila ten przepis, a zatem bylam pewna, ze wyjme z piekarnika cos absolutnie pysznego.
Kruchutkie ciasto, jablkowe wnętrze i ta niesamowita, cytrynowa pianka.
Bardzo Wam polecam!
Przepis z bloga Asi
ciasto
3 szklanki mąki
1 kostka masła/margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
opakowanie cukru waniliowego
nadzienie
co najmniej kilogram jabłek –okolo 6-7, najlepiej kwasnych
piana
5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel sypki cytrynowy
Składniki ciasta mieszamy ze sobą. Zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki. wałkujemy resztę i rozkladamy w dużej brytfance. Posypujemy ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozkladamy wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) pokrojone w ósemkę, cienkie plasterki lub starte na tarce.
Ubijamy białka. Pod koniec, powoli dodajemy cukier i kisiel . Pianę ukladamy na jabłkach.
Następnie wyciągamy resztę ciasta z zamrażarki i trzemy na tarce . Posypujemy je równolegle po pianie. Pieczemy około 45 minut w 190oC.
Zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale nabrałam ochoty na taką szarlotkę:) Wyobrażam sobie jaka musiała być pyszna:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karolina
http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com
O nie! o nie! Dlaczego?? Dlaczego ona tak świetnie wygląda???? ;P
OdpowiedzUsuńJadłbym...
Karolinko- nieziemsko krucha, dokarmilabym stado ptakow tym, co rozkruszylo mi sie podczas podjadania...
OdpowiedzUsuńDaniel- podeslalabym przez gołębia, ale biedak chyba nie doleci z Dublina. Trzeba zakasac rekawy i upiec.
jak ja lubię takie idealnie kruche,maślane,żółciutkie ciasto;)
OdpowiedzUsuńTaka z pianką właśnie za mną chodzi już od dłuższego czasu :) Muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńoj, przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam szarlotki, chociaż uwielbiam, Twoja wygląda pysznie, delikatnie i kruchutko, no i jeszcze ta pianka
OdpowiedzUsuńMonika- ja tez lubie kruche i stad u mnie ostatnio tyle podobnych propozycji z roznymi dodatkami
OdpowiedzUsuńUrtica- oj, musisz, dopoki masz ochote trzeba ją przekuc na dobre, kruche ciacho..
Martex- ja często robie cos z jablkami i wciąz jeszcze mam kilka fajnych pomyslow do wyprobowania.
Wygląda świetnie! Uwielbiam takie ciasta,szarlotki są the best!:)
OdpowiedzUsuńMajanko- zgadzam sie calkowicie, choc lubie wszelkie jablkowe "pomysly", ciasteczka wszelkiej masci i jako nadzienie rogalikow, buleczek itd.
OdpowiedzUsuńPięknie, kusząco, wspaniale! Pysznie skomponowane smaki! Szarlotka idealna!
OdpowiedzUsuńBasieńko jestem pewna, że zakochałąbym się w tej szarlotce i ja ...bo jak tu się nie zakochać w czymś co ma w sobie takie ilości cudownych jabłek:) wielki buziaczek Kochana:)
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory-smakuje bardzo dobrze, polecam
OdpowiedzUsuńJolus- tez mysle, ze by Ci sie spodobala...buzka!
I znowu takie pyszności .Cudo
OdpowiedzUsuńBasiu! Twoja szarlotka wygląda bardzo apetycznie!:) I ooojejku właśnie sobie przypomniałam, że moje cisto na wierzch leży w zamrażarce! zupełnie o nim zapomniałem:) O rany!!!:) Ha ha ha, ale ze mnie gapa:) Pozdrawiam serdecznie i kiedyś upieką Twoją szarlotkę!:)
OdpowiedzUsuńLutka- moze nie cudo, ale pyszne..
OdpowiedzUsuńJolu- ciasto przyda sie na "zas", a szarlotka wyszla Ci przepysznie.
szarlotka zaraz po serniku jest moim ulubionym ciastem, oj chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńDorotko, to tak jak u mnie, sernik primo, ale szarlotka zaraz po nim..
OdpowiedzUsuńsuper przepis, ciasto smakowicie pachnie i jest naprawdę kruche,warto upiec - zniknie w mgnieniu oka, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńbardzo sie cieszę, ze smakowalo i gorąco pozdrawiam
UsuńUpiekłam dzisiaj, przepyszne! Co prawda chyba wolę wersję z kisielem żurawinowym lub wiśniowym, ale ciasto jest naprawdę wyśmienite, długo szukałam idealnego przepisu na szarlotkę, żeby była tak pyszna jak ta w Guliwerze na Brackiej w Krk ;) :)i ta taka jest! Polecam z bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńniezmiernie mi milo, jesli choc trochę dorownuje tej krakowskiej to juz najpiękniejszy komplement.Bardzo dziekuje.
UsuńӀt's perfect time to make some plans for the future and it's tіme to bе hаpрy.
OdpowiedzUsuńI hаve rеaԁ thіs pοst anԁ if ӏ coulԁ I wаnt to ѕuggеst you sοme interеsting thіngs oг tіpѕ.
Peгhaps you could write next artіcles гefeгring to thiѕ аrticle.
I wіsh tο read even more things about it!
Feel frее to vіsit my weblog szukam-dziewczyny.net