wtorek, 1 maja 2012

wysmienita szarlotka



Zobaczyłam ja u Asi

http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/najlepsza-na-swiecie-szarlotka-z-pianka.html

i wiedzialam, ze bedzie cudowna.
Asia bardzo wysoko ocenila ten przepis, a zatem bylam pewna, ze wyjme z piekarnika cos absolutnie pysznego.
Kruchutkie ciasto, jablkowe wnętrze i ta niesamowita, cytrynowa pianka.
Bardzo Wam polecam!





Przepis z bloga Asi

ciasto

3 szklanki mąki
1 kostka masła/margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
opakowanie cukru waniliowego


nadzienie

co najmniej kilogram jabłek –okolo 6-7, najlepiej kwasnych


piana

5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel sypki cytrynowy



Składniki ciasta mieszamy ze sobą. Zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki. wałkujemy resztę i rozkladamy w dużej brytfance. Posypujemy ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozkladamy wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) pokrojone w ósemkę, cienkie plasterki lub starte na tarce.

Ubijamy białka. Pod koniec, powoli dodajemy cukier i kisiel . Pianę ukladamy na jabłkach.
Następnie wyciągamy resztę ciasta z zamrażarki i trzemy na tarce . Posypujemy je równolegle po pianie. Pieczemy około 45 minut w 190oC.

Zapraszam



23 komentarze:

  1. Ale nabrałam ochoty na taką szarlotkę:) Wyobrażam sobie jaka musiała być pyszna:)

    Pozdrawiam
    Karolina

    http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie! o nie! Dlaczego?? Dlaczego ona tak świetnie wygląda???? ;P

    Jadłbym...

    OdpowiedzUsuń
  3. Karolinko- nieziemsko krucha, dokarmilabym stado ptakow tym, co rozkruszylo mi sie podczas podjadania...
    Daniel- podeslalabym przez gołębia, ale biedak chyba nie doleci z Dublina. Trzeba zakasac rekawy i upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubię takie idealnie kruche,maślane,żółciutkie ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka z pianką właśnie za mną chodzi już od dłuższego czasu :) Muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam szarlotki, chociaż uwielbiam, Twoja wygląda pysznie, delikatnie i kruchutko, no i jeszcze ta pianka

    OdpowiedzUsuń
  7. Monika- ja tez lubie kruche i stad u mnie ostatnio tyle podobnych propozycji z roznymi dodatkami
    Urtica- oj, musisz, dopoki masz ochote trzeba ją przekuc na dobre, kruche ciacho..
    Martex- ja często robie cos z jablkami i wciąz jeszcze mam kilka fajnych pomyslow do wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie! Uwielbiam takie ciasta,szarlotki są the best!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko- zgadzam sie calkowicie, choc lubie wszelkie jablkowe "pomysly", ciasteczka wszelkiej masci i jako nadzienie rogalikow, buleczek itd.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie, kusząco, wspaniale! Pysznie skomponowane smaki! Szarlotka idealna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Basieńko jestem pewna, że zakochałąbym się w tej szarlotce i ja ...bo jak tu się nie zakochać w czymś co ma w sobie takie ilości cudownych jabłek:) wielki buziaczek Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mojetworyprzetwory-smakuje bardzo dobrze, polecam
    Jolus- tez mysle, ze by Ci sie spodobala...buzka!

    OdpowiedzUsuń
  13. I znowu takie pyszności .Cudo

    OdpowiedzUsuń
  14. Basiu! Twoja szarlotka wygląda bardzo apetycznie!:) I ooojejku właśnie sobie przypomniałam, że moje cisto na wierzch leży w zamrażarce! zupełnie o nim zapomniałem:) O rany!!!:) Ha ha ha, ale ze mnie gapa:) Pozdrawiam serdecznie i kiedyś upieką Twoją szarlotkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lutka- moze nie cudo, ale pyszne..
    Jolu- ciasto przyda sie na "zas", a szarlotka wyszla Ci przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. szarlotka zaraz po serniku jest moim ulubionym ciastem, oj chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dorotko, to tak jak u mnie, sernik primo, ale szarlotka zaraz po nim..

    OdpowiedzUsuń
  18. super przepis, ciasto smakowicie pachnie i jest naprawdę kruche,warto upiec - zniknie w mgnieniu oka, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. bardzo sie cieszę, ze smakowalo i gorąco pozdrawiam

      Usuń
  19. Upiekłam dzisiaj, przepyszne! Co prawda chyba wolę wersję z kisielem żurawinowym lub wiśniowym, ale ciasto jest naprawdę wyśmienite, długo szukałam idealnego przepisu na szarlotkę, żeby była tak pyszna jak ta w Guliwerze na Brackiej w Krk ;) :)i ta taka jest! Polecam z bitą śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezmiernie mi milo, jesli choc trochę dorownuje tej krakowskiej to juz najpiękniejszy komplement.Bardzo dziekuje.

      Usuń
  20. Ӏt's perfect time to make some plans for the future and it's tіme to bе hаpрy.

    I hаve rеaԁ thіs pοst anԁ if ӏ coulԁ I wаnt to ѕuggеst you sοme interеsting thіngs oг tіpѕ.

    Peгhaps you could write next artіcles гefeгring to thiѕ аrticle.
    I wіsh tο read even more things about it!

    Feel frее to vіsit my weblog szukam-dziewczyny.net

    OdpowiedzUsuń