sobota, 9 czerwca 2012

Crispy French Bread z cebulką


Jesli chodzi o drozdzowe wypieki chlebowe, ten chlebek bardzo mi odpowiada.
Pisalam o nim juz tu

http://smakimojejkuchni.blogspot.ie/2012/04/crispy-french-bread.html

a tym razem mala modyfikacja, czyli dodatek smazonej cebulki.



skladniki na sredni bochenek

350ml cieplej wody
500g pszennej mąki chlebowej
7,5ml ( 1,5 lyzeczki) soli
7ml ( 1 1/4 lyzeczki) suchych drozdzy
1 cebulka podsmazona na 1-2 lyzkach oleju




Mąke przesiewamy do miski, mieszamy z solą.
Drozdze mieszamy z wodą, dodajemy do mąki.
Mieszamy dokladnie, przekladamy na posypany mąką blat i wyrabiamy ciasto, dodajemy podsmazoną cebulke wraz z olejem, na ktorym sie smazyla i wyrabiamy, az bedzie ladnie odchodzic od ręki. Wkladamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrosnięcia na okolo godzine.
Po tym czasie wyjmujemy na blat, skladamy kilka razy i przekladamy do koszyka na wyrastanie lub durszlaka wylozonego sciereczką, obficie posypaną mąką.
Piekarnik nagrzewamy razem z blaszką do pieczenia- lub garnkiem rzymskim- wylozona papierem do pieczenia.
Gdy chlebek w koszyku nam wyrosnie- tym razem trwalo to ok 40 min - przekladamy a raczej przerzucamy na goraca blaszke i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 230 st C. Na dno piekarnika wkladamy naczynie z woda.
Po 15 min obnizamy temp do 200 st i dopiekamy jeszcze ok pol godziny.
Studzimy na kratce.

serdecznie zapraszam



8 komentarzy:

  1. Ale ty kusisz tymi wypiekami .Chlebek z smażoną cebulką ? Już czuję jak on musi bosko smakować

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu, wiesz że ja uwielbiam cebulowe pieczywo, więc jestem pewna że Twój chlebek smakuje tak jak wygląda czyli bosko. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. lutka- smakuje i pachnie wybornie, polecam serdecznie
    urtica- ja tez lubie cebulke w pieczywie ale niestety dla mojej Jessiki chlebek z cebulką jest be, woli sklepowy bez dodatkow.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek rzeczywiście bardzo kuszący, z cebulką na pewno pyszny :) Pozdrawiam Basiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Samantho- pieknie dziekuje i pozdrawiam rowniez

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. :) Podobają mi się Twoje chlebki.
    Z cebulką na pewno fajnie pachnie i smakuje.
    Pozdrawiam Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko- slicznie dziekuje i zapraszam na kromeczke

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu wspaniały chlebek o niesamowitym miązszu:) a takie chleby z cebulka przuypominają mi czas studiów, kiedy to objadałam się takim pieczywem bez opamiętania:) buziak

    OdpowiedzUsuń