sobota, 9 czerwca 2012
Crispy French Bread z cebulką
Jesli chodzi o drozdzowe wypieki chlebowe, ten chlebek bardzo mi odpowiada.
Pisalam o nim juz tu
http://smakimojejkuchni.blogspot.ie/2012/04/crispy-french-bread.html
a tym razem mala modyfikacja, czyli dodatek smazonej cebulki.
skladniki na sredni bochenek
350ml cieplej wody
500g pszennej mąki chlebowej
7,5ml ( 1,5 lyzeczki) soli
7ml ( 1 1/4 lyzeczki) suchych drozdzy
1 cebulka podsmazona na 1-2 lyzkach oleju
Mąke przesiewamy do miski, mieszamy z solą.
Drozdze mieszamy z wodą, dodajemy do mąki.
Mieszamy dokladnie, przekladamy na posypany mąką blat i wyrabiamy ciasto, dodajemy podsmazoną cebulke wraz z olejem, na ktorym sie smazyla i wyrabiamy, az bedzie ladnie odchodzic od ręki. Wkladamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrosnięcia na okolo godzine.
Po tym czasie wyjmujemy na blat, skladamy kilka razy i przekladamy do koszyka na wyrastanie lub durszlaka wylozonego sciereczką, obficie posypaną mąką.
Piekarnik nagrzewamy razem z blaszką do pieczenia- lub garnkiem rzymskim- wylozona papierem do pieczenia.
Gdy chlebek w koszyku nam wyrosnie- tym razem trwalo to ok 40 min - przekladamy a raczej przerzucamy na goraca blaszke i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 230 st C. Na dno piekarnika wkladamy naczynie z woda.
Po 15 min obnizamy temp do 200 st i dopiekamy jeszcze ok pol godziny.
Studzimy na kratce.
serdecznie zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale ty kusisz tymi wypiekami .Chlebek z smażoną cebulką ? Już czuję jak on musi bosko smakować
OdpowiedzUsuńBasiu, wiesz że ja uwielbiam cebulowe pieczywo, więc jestem pewna że Twój chlebek smakuje tak jak wygląda czyli bosko. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńlutka- smakuje i pachnie wybornie, polecam serdecznie
OdpowiedzUsuńurtica- ja tez lubie cebulke w pieczywie ale niestety dla mojej Jessiki chlebek z cebulką jest be, woli sklepowy bez dodatkow.
Chlebek rzeczywiście bardzo kuszący, z cebulką na pewno pyszny :) Pozdrawiam Basiu :)
OdpowiedzUsuńSamantho- pieknie dziekuje i pozdrawiam rowniez
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. :) Podobają mi się Twoje chlebki.
OdpowiedzUsuńZ cebulką na pewno fajnie pachnie i smakuje.
Pozdrawiam Basiu:)
Majanko- slicznie dziekuje i zapraszam na kromeczke
OdpowiedzUsuńBasiu wspaniały chlebek o niesamowitym miązszu:) a takie chleby z cebulka przuypominają mi czas studiów, kiedy to objadałam się takim pieczywem bez opamiętania:) buziak
OdpowiedzUsuń