czwartek, 23 sierpnia 2012
bagietki czosnkowe
Tym razem zapraszam na pyszne buleczki z czosnkową glazurą, fantazyjnie zakrecone, miekkie i chrupiace. Kiedys juz je robilam i bylam zachwycona. Przegladajac mojego poprzedniego bloga natrafilam na nie i koniecznie musialam je upiec. Pycha!
Przepis pochodzi z kulinarnego bloga Gosi
http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2011/06/Bagietki-czosnkowe.html
do wykonania buleczek potrzebujemy
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka- jesli trzeba mozna dodac troszke wiecej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
Glazura czosnkowa
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
ulubione zioła (opcjonalnie)- ja nie dawalam
przecisniety przez praske czosnek dodajemy do rztopionego maselka i mieszamy. Odstawiamy.
Do wody dodajemy cukier i drozdze, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min.
Mąke przesiewamy, dodajemy sol, oliwe, mleko i podrosniete drozdze.
Mieszamy a nastepnie wyrabiamy gladkie i elastyczne ciasto, ktore bedzie ladnie odchodzic od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrosnięcia pod przykryciem- ja wlozylam miske z ciastem do plastikowej reklamowki i zostawilam na godzine, w tym czasie ladnie wyroslo.
Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy na prostokąt, ktory to kroimy na dlugie pasy, ok 3-4 cm szerokosci, wyszlo mi 8 takich paskow. Kazdy z nich skręcamy wokol wlasnej osi i ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ponownie zostawiamy do wyrosniecia na ok 45 min, nagrzewajac w tym czasie piekarnik do 190 st C.Wyrosniete bagietki smarujemy glazura czosnkową i wstawiamy do piekarnika na 25 min, lub do lekkiego zbrazowienia.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czosnkowe pieczywo - pycha!:)
OdpowiedzUsuńtez bardzo lubie...
UsuńUwielbiam czosnkowe pieczywo:) Bagietki wyglądają super!:)
OdpowiedzUsuńzatem gorąco polecam, warto podejrzec u Gosi, jakie są apetyczne
UsuńBasiu, ale one apetycznie wyglądają. Wyobrażam sobie jak muszą smakować no i ten aromat podczas pieczenia. Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńsmakują wybornie, aromat czosnku, ktory wypelnia kuchnie podczas pieczenia- bezcenny.
UsuńJuż sobie wyobrażam ten wspaniały aromat, bułeczki jak zwykle piękne i bardzo zachecające ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa ja wyobrazam sobie, jak wspaniale wygladalyby w Twoim wydaniu...
Usuńkocham czosnek :)
OdpowiedzUsuńja tez, a taka glazura czyni bagietki wyjątkowymi.
UsuńMuszą być idealne w smaku ,bo z wyglądu jak zwykle .Rewelacja
OdpowiedzUsuńzapraszam zatem na bagietke i czekam z kawką
UsuńAle się zgrałyśmy, bo u mnie dziś bagietki cebulowe :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Podejrzalam, wygladaja cudownie. Przepis zapisany,chetnie wyprobuje.
UsuńA ja nie piekłam jeszcze czosnkowych, więc mam już inspirację :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pysznie, domowe bagietki chodzą za mną od dawna, nuta czosnku pasuje do nich idealnie :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie, mam nadzieje, ze bedziesz z nich zadowolona
UsuńMuszą być bardzo smaczne. Kiedy ja to wszystko upiekę?? Proszę o jeszcze jedno życie!
OdpowiedzUsuńAneczko dasz rade, nawet w tym zyciu...
UsuńRzeczywiście fantazyjnie zakręcone, jak na bagietki:) a jak z czosnkiem to muszą smakować wyśmienicie:) Wielkiego buziaka zasyłam Kochana:)
OdpowiedzUsuńczosnek w bagietkach-pychota. Koniecznie musisz sie skusic...buziaczki ogromne!
Usuń