poniedziałek, 20 sierpnia 2012

crusty white bread


Smaczny drodzowy chlebek, idealny do kanapek, prosty i szybki w wykonaniu.
Spręzysty, z regularnymi dziurkami- mysle, ze Wam zasmakuje

inspiracja
WHAT'S COOKING BAKING




skladniki

1 jajko
ciepla woda- ilosc podaje nizej
500g bialej maki chlebowej
1,5 lyzeczki soli
2 lyzeczki cukru
1,5 lyzeczki drozdzy suchych
25g masla

Mąke mieszamy z solą,drozdzami i cukrem. Dodajemy maslo i rozgniatamy z mąką aby powstala kruszonka.
Jajko roztrzepujemy, dolewamy wody tak, aby razem z roztrzepanym jajkiem bylo 300ml plynu.
Mieszamy to z mąką z dodatkami, nastepnie przekladamy na blat i wyrabiamy ciasto.
Bedzie lekko kleiste, ale odchodzace od ręki. Wyrabiamy ok 10 min, az w przekroju ciasta widac bedzie pęcherzyki. Wyrobione ciasto przekladamy do miski, wkladamy do torby foliowej i zostawiamy na ok 1-1,5 godz.



Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C.
Wyrosnięte ciasto przekladamy na blat, zagniatamy i formujemy bochenek. Wkladamy do przygotowanej keksowki- uprzednio wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tartą, zostawiamy do wyrosniecia. Ciasto powinno wyrosnac do wysokosci foremki.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika, po 15 min obnizamy temp do 200 st i dopiekamy ok pol godzny.W razie potrzeby mozna po wyjeciu z formy dopiec jeszcze 5 min, chleb postukany od spodu powinien wydawac gluchy odglos.
Zapraszam serdecznie i zycze smacznego




10 komentarzy:

  1. Chlebek piękny, ślicznie wyrośnięty i widać oczywiście chrupiącą skórkę ! Choć nie jem białego pieczywa, ale na kromeczkę się skuszę, bo nie mogłabym sobie odmówić tak pysznego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alez zapraszam serdecznie, czestuj sie

      Usuń
  2. To i ja chętnie się poczęstuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, ale trafiłam. Jestem tu pierwszy raz, a na przywitanie dostałam chlebek, tak po staropolsku. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze Ci sie spodoba. Zapraszam ponownie.

      Usuń
  4. Piękne te Twoje chlebki .Wszystkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no coz, jak sie juz zlapie tego bakcyla to sklepowy chlebek be- ale duuuzo jeszcze przede mną w tej materii.

      Usuń
  5. Miąższ ma fantastyczny, taki jak lubię:) .... u nas zamiennie wcinamy chjlebki jasne z ciemniejszymmi ... ten na pewno znalazłby uznanie u naszego Olka:) pozdrawiam Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wlasnie te jasne chlebki bez zadnych dodatkow najbardziej przemawiaja do dzieci, a te ciemne, zdrowsze nistety jakos mniej...

      Usuń