poniedziałek, 20 sierpnia 2012
crusty white bread
Smaczny drodzowy chlebek, idealny do kanapek, prosty i szybki w wykonaniu.
Spręzysty, z regularnymi dziurkami- mysle, ze Wam zasmakuje
inspiracja
WHAT'S COOKING BAKING
skladniki
1 jajko
ciepla woda- ilosc podaje nizej
500g bialej maki chlebowej
1,5 lyzeczki soli
2 lyzeczki cukru
1,5 lyzeczki drozdzy suchych
25g masla
Mąke mieszamy z solą,drozdzami i cukrem. Dodajemy maslo i rozgniatamy z mąką aby powstala kruszonka.
Jajko roztrzepujemy, dolewamy wody tak, aby razem z roztrzepanym jajkiem bylo 300ml plynu.
Mieszamy to z mąką z dodatkami, nastepnie przekladamy na blat i wyrabiamy ciasto.
Bedzie lekko kleiste, ale odchodzace od ręki. Wyrabiamy ok 10 min, az w przekroju ciasta widac bedzie pęcherzyki. Wyrobione ciasto przekladamy do miski, wkladamy do torby foliowej i zostawiamy na ok 1-1,5 godz.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C.
Wyrosnięte ciasto przekladamy na blat, zagniatamy i formujemy bochenek. Wkladamy do przygotowanej keksowki- uprzednio wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tartą, zostawiamy do wyrosniecia. Ciasto powinno wyrosnac do wysokosci foremki.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika, po 15 min obnizamy temp do 200 st i dopiekamy ok pol godzny.W razie potrzeby mozna po wyjeciu z formy dopiec jeszcze 5 min, chleb postukany od spodu powinien wydawac gluchy odglos.
Zapraszam serdecznie i zycze smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chlebek piękny, ślicznie wyrośnięty i widać oczywiście chrupiącą skórkę ! Choć nie jem białego pieczywa, ale na kromeczkę się skuszę, bo nie mogłabym sobie odmówić tak pysznego chlebka :)
OdpowiedzUsuńalez zapraszam serdecznie, czestuj sie
UsuńTo i ja chętnie się poczęstuję;)
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie zapraszam
UsuńNo proszę, ale trafiłam. Jestem tu pierwszy raz, a na przywitanie dostałam chlebek, tak po staropolsku. Super.
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze Ci sie spodoba. Zapraszam ponownie.
UsuńPiękne te Twoje chlebki .Wszystkie
OdpowiedzUsuńno coz, jak sie juz zlapie tego bakcyla to sklepowy chlebek be- ale duuuzo jeszcze przede mną w tej materii.
UsuńMiąższ ma fantastyczny, taki jak lubię:) .... u nas zamiennie wcinamy chjlebki jasne z ciemniejszymmi ... ten na pewno znalazłby uznanie u naszego Olka:) pozdrawiam Kochana:)
OdpowiedzUsuńwlasnie te jasne chlebki bez zadnych dodatkow najbardziej przemawiaja do dzieci, a te ciemne, zdrowsze nistety jakos mniej...
Usuń