sobota, 6 października 2012

drozdzowka z jablkami



Rewelacyjna, pyszna drozdzowka, ktora polecam do kawki czy popoludniowej herbatki.
Fajnie sie prezentuje i jest calkiem latwa w przygotowaniu.



skorzystalam z przepisu- z niewielkimi zmianami- ze strony


http://www.flourmewithlove.com/2011/07/apple-fritter-bread.html

serdecznie polecam skorzystanie z tego bloga, są tam slicznie pokazane wszystkie etapy powstawania ciasta



500g mąki pszennej- u mnie chlebowa
1 paczka drozdzy suchych- 7g
1/4 lyzeczki soli
120g cukru
50ml wody
1 jajko, roztrzepane
150ml mleka
4 lyzki masla

nadzienie

6 malych jablek,obranych i pokrojonych
1 lyzka soku z cytryny
200g cukru
1 lyzeczka aromatu waniliowego
2 lyzki masla
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzka mąki kukurydzianej

Glazura

1 lyzka miekkiego masla
1 lyzeczka aromatu waniliowego
150g cukru pudru
3 lyzeczki mleka

u mnie dodatkowo polewa czekoladowa




Piekarnik nagrzewamy do 180 stC

W rondelku gotujemy jabłka, sok z cytryny, cukier, wanilie, masło, cynamon i skrobie lub mąke kukurydzianą, aż mieszanina zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Podgrzewamy mleko w małym rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy, aż sie stopi; Odkladamy na bok.
mieszamy w misce mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy reszte skladnikow.
Mieszamy a nastepnie zagniatamy przez ok pięć minut.
Na posypanej maką powierzchni walkujemy ciasto na prostokat
Równomiernie rozkladamy mieszanke jablkową na ciescie
Kroimy ciasto na kwadraty, powinno wyjsc ok 20 takich kwadracikow.

Starannie układamy kawałki ciasta na siebie tworząc cztery stosy.
Przekladamy je do natluszczonej i wysypanej bulka tarta keksowki
Pieczemy 45-50 minut; aż do uzyskania złotego koloru. Natychmiast wyjmujemy z foremki.

Mieszamy masło, wanilie i cukier puder . Dodajemy mleko, mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencje.
Wylewamy na ciasto i pozostawiamy na kilka minut . Ja dodatkowo polalam rowniez polewa czekoladową tworzac zachodzace na siebie paseczki.




serdecznie zapraszam i zycze smacznego
milego weekendu







11 komentarzy:

  1. zapraszam i polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu Twoje drożdżówki, to mistrzostwo, tak pysznie wyglądają, że nie można im się oprzeć ! Na pewno przygotuję na podwieczorek do herbatki ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantho drozdzowki jakos mi wychodzą, ale w zdobieniu ciast nigdy Ci nie dorownam...

      Usuń
  3. Ale bym zjadła taką drożdżóweczkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest śliczna i zapewne smakuje bosko. !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu Ty jesteś Królową cudownych drożdżówek .... co jedna to piekniejsza:) całuję mocno w oba policzki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolunia do czolowki mi daleko, ale bardzo lubie je piec...Buziaczki

      Usuń