sobota, 6 października 2012
drozdzowka z jablkami
Rewelacyjna, pyszna drozdzowka, ktora polecam do kawki czy popoludniowej herbatki.
Fajnie sie prezentuje i jest calkiem latwa w przygotowaniu.
skorzystalam z przepisu- z niewielkimi zmianami- ze strony
http://www.flourmewithlove.com/2011/07/apple-fritter-bread.html
serdecznie polecam skorzystanie z tego bloga, są tam slicznie pokazane wszystkie etapy powstawania ciasta
500g mąki pszennej- u mnie chlebowa
1 paczka drozdzy suchych- 7g
1/4 lyzeczki soli
120g cukru
50ml wody
1 jajko, roztrzepane
150ml mleka
4 lyzki masla
nadzienie
6 malych jablek,obranych i pokrojonych
1 lyzka soku z cytryny
200g cukru
1 lyzeczka aromatu waniliowego
2 lyzki masla
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzka mąki kukurydzianej
Glazura
1 lyzka miekkiego masla
1 lyzeczka aromatu waniliowego
150g cukru pudru
3 lyzeczki mleka
u mnie dodatkowo polewa czekoladowa
Piekarnik nagrzewamy do 180 stC
W rondelku gotujemy jabłka, sok z cytryny, cukier, wanilie, masło, cynamon i skrobie lub mąke kukurydzianą, aż mieszanina zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Podgrzewamy mleko w małym rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy, aż sie stopi; Odkladamy na bok.
mieszamy w misce mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy reszte skladnikow.
Mieszamy a nastepnie zagniatamy przez ok pięć minut.
Na posypanej maką powierzchni walkujemy ciasto na prostokat
Równomiernie rozkladamy mieszanke jablkową na ciescie
Kroimy ciasto na kwadraty, powinno wyjsc ok 20 takich kwadracikow.
Starannie układamy kawałki ciasta na siebie tworząc cztery stosy.
Przekladamy je do natluszczonej i wysypanej bulka tarta keksowki
Pieczemy 45-50 minut; aż do uzyskania złotego koloru. Natychmiast wyjmujemy z foremki.
Mieszamy masło, wanilie i cukier puder . Dodajemy mleko, mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencje.
Wylewamy na ciasto i pozostawiamy na kilka minut . Ja dodatkowo polalam rowniez polewa czekoladową tworzac zachodzace na siebie paseczki.
serdecznie zapraszam i zycze smacznego
milego weekendu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zapraszam i polecam serdecznie
OdpowiedzUsuńBasiu Twoje drożdżówki, to mistrzostwo, tak pysznie wyglądają, że nie można im się oprzeć ! Na pewno przygotuję na podwieczorek do herbatki ! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamantho drozdzowki jakos mi wychodzą, ale w zdobieniu ciast nigdy Ci nie dorownam...
UsuńAle bym zjadła taką drożdżóweczkę
OdpowiedzUsuńzatem zapraszam na poczęstunek
UsuńJest śliczna i zapewne smakuje bosko. !:)
OdpowiedzUsuńMajanko zapewniam, ze smakuje pysznie.
UsuńOj ona musi byc pyszna !!!!1
OdpowiedzUsuńwg mnie jest, ale trzeba sprobowac...
UsuńBasiu Ty jesteś Królową cudownych drożdżówek .... co jedna to piekniejsza:) całuję mocno w oba policzki:)
OdpowiedzUsuńJolunia do czolowki mi daleko, ale bardzo lubie je piec...Buziaczki
Usuń