piątek, 9 listopada 2012

gulasz ziemniaczany



Propozycja bezmięsna, warzywny gulasz, prawdziwie ziemniaczany, pyszny.




Przepis pochodzi z miesięcznika SOl I PIEPRZ

100g pomidorow
1,25 kg zwartych ziemniakow
150g cebuli
ząbek czosnku
1 czerwona papryka- dodalam jeszcze pol zielonej i pol zoltej
60g sklarowanego masła
1/2 lyzeczki kminku
1,5 lyzki słodkiej papryki w proszku
1/2 lyzeczki ostrej papryki w proszku
1 lyzeczka suszonego majeranku
sol, pieprz
100g kwasnej smietany

od siebie dodałam jeszcze pokrojoną marchewke, wlozylam ja tuz przed ziemniakami.





Pomidory naciąc, sparzyc, obrac ze skorki, pokroic w kostke.
Ziemniaki obrac, umyc, pokroic na cząstki.
Cebule obrac, pokroic w kostke lub wiorka, czosnek obrac, zetrzec na tarce.
Paprykę oczyscic, pokroic w kostke lub paseczki.
W głębokim garnku rozpuscic sklarowane masło- uzyłam oliwy z oliwek, wrzucic cebule i czosnek, zeszklic. W mozdzierzu rozgniesc kminek i razem z papryką w proszku dodac do cebuli. Wymieszac, chwile dusic. Posypac roztartym majerankiem, wlac 2 filizanki wody, doprowadzic do wrzenia.
Dołozyc cząstki ziemniakow, pokrojone pomidory i paprykę. Dolac tyle wody, aby warzywa byly ledwo przykryte. Doprawic solą, pieprzem. Gotowac na malym ogniu tak dlugo, az ziemniaki bedą miękkie-ok 30 min. Gulasz warzywny wymieszac ze smietaną, jeszcze raz doprawic do smaku


zapraszam do konsumpcji i zycze smacznego



i jeszcze Lunka




26 komentarzy:

  1. Pyszny gulasz:) Takie dania są sycące i bardzo smaczne:) Pozdrawiam Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus, ja rowniez cieplutko pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bezmiesny gulasz? W to mi graj! Musi wspaniale rozgrzewac w zimowe wieczory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie było zamierzenie, coby rozgrzewal mocno, bo zimno straszliwie, a pikantny gulasz bez mięska poradzil sobie idealnie.

      Usuń
  3. Musi być pyszny! Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do sprobowania, wg mnie jest idealny na zimne popoludnia.Pozdrawiam

      Usuń
  4. Fajny pomysł na gulasz. Chętnie bym spróbowała bezmięsnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, Majanko, ja tez chcialam uniknąc wybierania miesnych kąskow przez dziewczyny, wiec specjalnie dla nich powstal bezmięsny. Buziaczki

      Usuń
  5. Gulasz wygląda bardzo smakowicie.Dobrze ,że bez mięsa bo czasami chce się zjeść coś lżejszego.LUNKA urocza to chyba królicze miniaturowy.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halszko w istocie miala byc miniaturka, ale wyrosla na calkiem sporawą i tak juz zostalo. Wazne, ze jest cudowna. Pozdrawiam Ciebie i wszystkie urocze zwierzaki.

      Usuń
  6. Z chęcią wypróbuję, ponieważ wyglada bardzo smacznie i zachecająco, a króliczek cudowny i przemiły :) Pozdrawiam, buziaczki i miłego weekendu ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie sprobuj, moze Ci posmakuje i wejdzie na stale do Twojego menu. Buziaki.

      Usuń
  7. Zapraszam do zabawy :)
    http://kacikkasi.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje, zaraz podejrzę.Pozdrawiam

      Usuń
  8. Lubię czasami zjeśc coś pysznego bez mięsiwka .Twoja propozycja jest idealna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, coraz częsciej staram sie szukac warzywnych rozwiązan na obiad, ta propozycja jest jedna z moich ulubionych.

      Usuń
  9. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje bardzo, oczywiscie chetnie u Ciebie zagoszcze. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Witam!
    Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu: http://sylkahaha.blox.pl/2012/11/Wyroznienie-Liebster-Blog.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za wyroznienie, bardzo mi milo.Pozdrawiam

      Usuń
  11. Dzień bez Twoich smakowitości to dzień stracony.Czekam cały czas na kolejne i kolejne ,bo bez to ociapinkę smutno i blado

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz sie poprawiam, a po inspiracje pędze do Ciebie. Buzka

      Usuń
  12. Basieńko, a wiesz ze ja o takim gulaszu to nawet nie słyszałam ... przyznać muszę, zę wyglaa naprawde pysznie i miałabym wielką ochotę spróbować tej potrawy:) pozdrawiam cciepło Kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zapakuj Jolus bagaz i przybywaj na gulasz. Usciski

      Usuń
  13. Ja jeszcze na koniec dodaje startego surowego ziemniaka, bardzo ladnie zageszcza gulasz i jest mniej zupowaty;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, z pewnoscią wykorzystam tego ziemniaczka następnym razem:)

      Usuń