piątek, 30 listopada 2012
Rogaliki krucho drozdzowe ze sliwkami
Czy ktos ma ochotę na pysznego rogalika?
Cisto krucho drozdzowe w postaci malego ciasteczka z soczysta sliweczką w srodku.
Zapraszam
Przepis pochodzi z KWESTII SMAKU
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/rogaliki_drozdzowe/przepis.html
250 g mąki pszennej tortowej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
nadzienie dowolne, u mnie sliwki
Mąke przesiewamy, dodajemy maslo i siekamy z mąką.
W cieplym mleku rozpuszczamy drozdze i szczyptę cukru, odstawiamy do wyrosnięcia.
Jajko ucieramy z cukrem-pudrem, dodajemy do mąki, wlewamy drozdze, wanilie i wyrabiamy ciasto do momentu, az bedzie ladnie odchodzic od ręki.Zostawiamy do wyrosnięcia- czas zalezy od temperatury, u mnie bylo dosc chlodno wiec wyrastalo ponad godzine.
W tym czasie przygotowujemy owoce- myjemy, pozbawiamy pestek lub, kroimy na mniejsze kawalki.
Wyrosnięte ciasto dzielimy na 3 porcje, kazda rozwalkowujemy na okrag, ktory radelkiem kroimy na 8 trojkątow. Na kazdym z nich umieszczamy nadzienie i zwijamy rogaliki od szerszego konca.
Ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia- najlepiej takim, do ktorego nic nie przywiera, bo zdazylo mi sie juz wyjmowac buleczki z formy razem z przyklejonym od spodu papierem-koszmar! Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 25 min lub do zbrązowienia.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .
Mozna tez, jak ja zrobilam przed pieczeniem posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypac cukrem.
W kazdej wersji pyszne.
polecam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
aż chce się w nie wgryźć :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
nie widze przeszkod, zapraszam...
Usuńja mam ochotkę na jednego!
OdpowiedzUsuńdwa.. ewentualnie siedem^^
Bardzo proszę, robi sie je szybko wiec w razie potrzeby wznowimy produkcję..
UsuńPyszności.Szkoda ,że nie mogę skosztować już upieczonych,jestem wielkim łasuchem i co tydzień coś tam piekłam a teraz tylko podziwiam na obrazkach.Ślinka leci.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Halszko czas plynie bardzo szybko, ani sie obejrzysz znow będziesz wypiekac...Buziaczki
UsuńJa chcę takiego rogaliczka ze śliweczką, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńMowisz, masz- rogaliki dla Ciebie przygotowane.
UsuńBasieńko ja mam wielką ochotę, ja:) .... został choć jeden??:) .... pieknie zawinięte i na dodatek z tak aromatycznym środkiem:) Buziolek Kochana
OdpowiedzUsuńJolus, dla Ciebie obowiązkowo odlozylam, przez gołębia posyłam..
UsuńZe śliweczką jeszcze nie jadłam .
OdpowiedzUsuńBasiu wyglądają przepysznie
Kochana to ja z tymi rogalami pedze do Ciebie, jak nic zalapie sie na pyszny obiadek.
Usuń