piątek, 30 listopada 2012

Rogaliki krucho drozdzowe ze sliwkami



Czy ktos ma ochotę na pysznego rogalika?
Cisto krucho drozdzowe w postaci malego ciasteczka z soczysta sliweczką w srodku.
Zapraszam


Przepis pochodzi z KWESTII SMAKU
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/rogaliki_drozdzowe/przepis.html

250 g mąki pszennej tortowej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


nadzienie dowolne, u mnie sliwki




Mąke przesiewamy, dodajemy maslo i siekamy z mąką.
W cieplym mleku rozpuszczamy drozdze i szczyptę cukru, odstawiamy do wyrosnięcia.
Jajko ucieramy z cukrem-pudrem, dodajemy do mąki, wlewamy drozdze, wanilie i wyrabiamy ciasto do momentu, az bedzie ladnie odchodzic od ręki.Zostawiamy do wyrosnięcia- czas zalezy od temperatury, u mnie bylo dosc chlodno wiec wyrastalo ponad godzine.
W tym czasie przygotowujemy owoce- myjemy, pozbawiamy pestek lub, kroimy na mniejsze kawalki.
Wyrosnięte ciasto dzielimy na 3 porcje, kazda rozwalkowujemy na okrag, ktory radelkiem kroimy na 8 trojkątow. Na kazdym z nich umieszczamy nadzienie i zwijamy rogaliki od szerszego konca.
Ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia- najlepiej takim, do ktorego nic nie przywiera, bo zdazylo mi sie juz wyjmowac buleczki z formy razem z przyklejonym od spodu papierem-koszmar! Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 25 min lub do zbrązowienia.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .
Mozna tez, jak ja zrobilam przed pieczeniem posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypac cukrem.
W kazdej wersji pyszne.



polecam


12 komentarzy:

  1. aż chce się w nie wgryźć :)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam ochotkę na jednego!
    dwa.. ewentualnie siedem^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, robi sie je szybko wiec w razie potrzeby wznowimy produkcję..

      Usuń
  3. Pyszności.Szkoda ,że nie mogę skosztować już upieczonych,jestem wielkim łasuchem i co tydzień coś tam piekłam a teraz tylko podziwiam na obrazkach.Ślinka leci.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halszko czas plynie bardzo szybko, ani sie obejrzysz znow będziesz wypiekac...Buziaczki

      Usuń
  4. Ja chcę takiego rogaliczka ze śliweczką, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mowisz, masz- rogaliki dla Ciebie przygotowane.

      Usuń
  5. Basieńko ja mam wielką ochotę, ja:) .... został choć jeden??:) .... pieknie zawinięte i na dodatek z tak aromatycznym środkiem:) Buziolek Kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus, dla Ciebie obowiązkowo odlozylam, przez gołębia posyłam..

      Usuń
  6. Ze śliweczką jeszcze nie jadłam .
    Basiu wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to ja z tymi rogalami pedze do Ciebie, jak nic zalapie sie na pyszny obiadek.

      Usuń