środa, 2 stycznia 2013
torcik tiramisu
Są ciasta, ktorych atrakcyjnosc nie przemija. Pomimo nowych pomyslow i smakow, niektore wciąz pozostaja dla nas wyjatkowe i za taki uwazam tort tiramisu. Zaprezentowany dawno przez Dorotus
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-tiramisu
doczekal sie wielu wypiekow na wszystkich niemalze blogach. No bo jak tu nie upiec i nie rozsmakowac sie w tym niebianskim połączeniu puszystego biszkoptowego ciasta nasączonego likierem z masa z serka mascarpone i wyrazistym w smaku kakao.
Sama robialm go juz kilka razy, prezentowalam na poprzednim blogu ale wciaz do niego wracam i wszystkim, ktorzy o nim nieco zapomnieli przypominam i polecam.
skladniki na biszkopt
4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej
Ubijamy bialka na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier ciagle ubijając, następnie zoltka, po jednym kazdorazowo porządnie ucierajac. Na koniec dodajemy przesiane maki i lekko mieszamy mikserem na niskich obrotach. Przekladamy do wylozonej papierem do pieczenia-tylko dno, bokow nie natluszczamy- tortownicy i pieczemy w 170 st ok 30-40 min. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokosci 60cm opuszczamy ciasto w tortownicy na podloge. Studzimy i kroimy na 3-4 blaty.
Blaty nasączamy mieszanka 160ml mocnej ostudzonej kawy z 80ml likieru
kawowego
masa mascarpone
750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru
Ubijamy mocno schlodzoną kremowke z dodatkiem cukru, po czym mieszamy z zimnym serkiem mascarpone.
dodatkowo potrzebujemy 100g gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczakch
Gotowe blaty przekladamy masą i posypujemy czekolada, wierzch i boki rowniez smarujemy masą.
Serdecznie zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musze ten torcik zrobić w końcu i ja:) .... pięknie u Ciebie wyglada Basiu ...a ta masa z mascarpone to moja ulubiona:). Buziaczki zasyłam:) ....i życzę szczęśliwego Nowego Roku dla Całej Twojej Rodzinki Basiu:)
OdpowiedzUsuńJolu musisz koniecznie, jest cudowny. Pięknie dziekuje za zyczenia i rownie gorące przesylam dla Ciebie.
OdpowiedzUsuńtez robiłam nie dawno pyszności!!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, smakuje nieziemsko...
UsuńAle pysznie wygląda....
OdpowiedzUsuńmysle, ze on nawet lepiej smakuje niz wygląda. Bardzo polecam
Usuńrobiłam go na minione Święta po raz pierwszy i z pewnością upiekę jeszcze nie raz, pychota, a masa z mascarpone i śmietanki, najlepsza na świecie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja tez bede do niego wracac, sprawdza sie na kazdą okazję..
UsuńTeż taki kiedyś zrobiłam, był pyszny, ale jednak jest niczym w porównaniu z klasycznym tiramisu ;) któremu dawno temu oddałam moje serce ;) zapraszam do mnie na www.ciastowo.blox.pl
OdpowiedzUsuńdawno nie robilam klasycznego tiramisu, ale mam tu problem chocby z biszkoptami, są tylko zwykłe okrągle , ktore nie zastapią tych własciwych, wiec radze sobie jak moge.... Chetnie wpadne na Twoją stronkę, pozdrawiam.
UsuńDroga Basiu!Bardzo fajnie,że podałaś ten przepis bo juz kilkakrotnie chciałam spróbować ten torcik.Dużo jest przepisów lecz nigdy się nie odważyłam je wypróbować.Twój torcik wyglada super i jak tylko stanę na nogi to muszę go zrobić.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Halszko kochana wyslalabym go natychmiast, gdyby tylko zdołał wytrzyamc taką podroz, ale jestem pewna, ze wkrotce wrocisz do pelnej kondycji i upieczesz mnostwo pysznosci. Usciski
UsuńO to niewątpliwie deser, który nigdy się nie znudzi, zawsze pysznie smakuje i cieszy oko ! Basiu piękny torcik zrobiłaś, wygląda baaardzo smacznie, a czekoladki znakomicie pasują i uzupełniają ten wspaniały torcik ! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamantho kto lepiej jak Ty wie, jak pyszne moga byc takie ciacha. Wypiekasz takie cudownosci, ze pewnie masz kilka podobnych rarytaskow na kazdą okazję...
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakuje, gorąco polecam
UsuńPięknie wygląda. WIem, ze jest pyszny, bo go robiłam. Mniam,mniam.
OdpowiedzUsuńPrawda Majanko ? nam tez bardzo smakuje. Pozdrowienia w Nowym Roku
Usuń