sobota, 16 marca 2013
babeczki marchewkowe z lukrem pomaranczowym
Zobaczyłam je w KWESTII SMAKU
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.html
i od razu mi sie spodobały. Bardzo.
Tak bardzo, ze natychmiast upiekłam,
Są absolutnie pyszne, wręcz uzależniajace,
Zapraszam
potrzebujemy
4 średnie marchewki - 2 szklanki startej na grubych oczkach
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier pomaranczowy
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Przesianą mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, sola i przyprawami.
Osobno mieszamy olej, jajka, cukier i wanilię i tartą marchewkę.
Wsypujemy do tej mieszanki mąke z dodatkami i mieszamy łyżką do połączenia składnikow.
Przekładamy przygotowaną masę do foremek na muffinki, użyłam silikonowych, wiec ich wczesniej nie natłuszczałam.
Pieczemy w 180 st ok.25 min.
Gdy muffinki sie pieką przygotowujemy lukier mieszając cukier puder se skorką pomaranczową i sokiem z pomaranczy.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polałam muffinki polewą czekoladową i przygotowanym lukrem.
Zapraszam serdecznie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oj widac , widac że są pyszne :)
OdpowiedzUsuńjeszcze dzisiaj sie nimi zajadam i wciąz smakują pysznie. Zachęcam..
UsuńNo i po kiego ja tu wchodzę o tej porze ? Katusze !
OdpowiedzUsuńczęstuj sie do woli, zapraszam.
UsuńBasieńko ciasto marchewkowe jeszcze przede mną ...piekłam już z cukinią, burakami, dynią ...ale na marchewkę jakoś nie umiem się zdecydować:). Wdzę jednak, że warto zaryzykować dla wspaniałego smaku:). Zasylam buziaka Kochana:)
OdpowiedzUsuńJolus koniecznie musisz sie skusic, moze Ci posmakuje? Buziole
Usuń