sobota, 6 kwietnia 2013
kotlety ryżowe z żółtym serem
Kotleciki ryzowe robię dosc często, czasem zjadamy je same jako przekąskę,czasem podaje z sosami jako danie obiadowe. Zawsze smakuja wybornie.
Przepis znalazlam dawno temu w internecie chyba, ale pewnosci nie mam. Zapiasalam, zrobilam i polubilam.
Do przygotowania kotlecikow - ok 12 szt- potrzebujemy
20 dag ryżu
10 dag żółtego sera
jajko
łyżka smietany
5 łyżek tartej bułki
olej do smażenia
1-2 lyzki margaryny
sol, pieprz
Do 2 szklanek wrzącej, osolonej wody wsypac opłukany ryż, dodac margarynę i gotować na małym ogniu, mieszając co pewien czas.
Gdy ryż wchłonie wode, garnek z ryżem wstawic do piekarnika do wyprażenia lub dogotować na płycie kuchennej na bardzo małym ogniu, co jakis czas mieszając. Ugotowany ryż przestudzic, przełozyc do miski, wbić żółtko, dodac łyżkę smietany, starty ser i ubita na sztywno pianę. Mase doprawic do smaku, formowac kulki, spłaszczac i panierowac w bułce tartej. Smażyc na rozgrzanym oleju. Można podawac np z surowką z pomidora z majonezem.
Zapraszam i życzę smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne są :) u Mnie znikają w mgnieniu oka - nadziane marchewką i kukurydzą :)
OdpowiedzUsuńja tez czasem robię z marchewka, ale kukurydzy nie dawalam a chetnie sprobuję. Pozdrawiam:)
UsuńMniam !
OdpowiedzUsuńproste a pyszne, polecam.
UsuńKoniecznie musze je zrobić, bo takich ryżowych cudeniek jeszzce nie jadłam:). Buziolki Basiulku
OdpowiedzUsuńA czy może to być ryż z tzw. torebek? Wtedy ugotować go w torebce,czy jak w przepisie?
OdpowiedzUsuńWtedy oczywiscie gotujemy w torebce, tak prosciej :)
Usuń