sobota, 6 kwietnia 2013

kotlety ryżowe z żółtym serem



Kotleciki ryzowe robię dosc często, czasem zjadamy je same jako przekąskę,czasem podaje z sosami jako danie obiadowe. Zawsze smakuja wybornie.
Przepis znalazlam dawno temu w internecie chyba, ale pewnosci nie mam. Zapiasalam, zrobilam i polubilam.



Do przygotowania kotlecikow - ok 12 szt- potrzebujemy

20 dag ryżu
10 dag żółtego sera
jajko
łyżka smietany
5 łyżek tartej bułki
olej do smażenia
1-2 lyzki margaryny
sol, pieprz

Do 2 szklanek wrzącej, osolonej wody wsypac opłukany ryż, dodac margarynę i gotować na małym ogniu, mieszając co pewien czas.
Gdy ryż wchłonie wode, garnek z ryżem wstawic do piekarnika do wyprażenia lub dogotować na płycie kuchennej na bardzo małym ogniu, co jakis czas mieszając. Ugotowany ryż przestudzic, przełozyc do miski, wbić żółtko, dodac łyżkę smietany, starty ser i ubita na sztywno pianę. Mase doprawic do smaku, formowac kulki, spłaszczac i panierowac w bułce tartej. Smażyc na rozgrzanym oleju. Można podawac np z surowką z pomidora z majonezem.
Zapraszam i życzę smacznego

7 komentarzy:

  1. Pyszne są :) u Mnie znikają w mgnieniu oka - nadziane marchewką i kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez czasem robię z marchewka, ale kukurydzy nie dawalam a chetnie sprobuję. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Koniecznie musze je zrobić, bo takich ryżowych cudeniek jeszzce nie jadłam:). Buziolki Basiulku

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy może to być ryż z tzw. torebek? Wtedy ugotować go w torebce,czy jak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy oczywiscie gotujemy w torebce, tak prosciej :)

      Usuń