poniedziałek, 29 kwietnia 2013

kruche ciasto ze sliwkami i budyniem


Jedno z moich ulubionych ciast, piekę je z roznymi owocami a tym razem wybrałam sliwki.
Bardzo lubie to połączenie kruchego spodu z owocami i budyniem,ktory stanowi doskonałą alternatywe do bezowej pierzynki.
Zapraszam serdecznie




3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 kostka margaryny

1 cukier waniliowy

3 lyzeczki proszku do pieczenia

3 zoltka

2 lyzki smietany lub mleka


Zarobic ciasto,podzielic na 2 czesci
Jedną wylozyc do blaszki natluszczonej i posypanej bulka tartą, drugą schowac do lodowki.



3 budynie smietankowe zagotowac na 1 litrze mleka.

dowolną ilosc sliwek, ja uzylam ok 10, pokroic i ulozyc na ciescie

zalac gorącym budyniem

drugą czesc ciasta wylozyc na budyn.Piec ok godziny w 180 st C



Kusi mnie tez podobna wersja z jagodami lub malinami, ale to nastepnym razem
Tymczasem zapraszam i zycze smacznego




14 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa oprawa strony!,,,i ciekawe przepisy!--ale to ciasto kladzie na lopatki---super!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Basia - kusisz i kusisz i kusisz .Ciacho wygląda przepysznie .Nie muszę chyba dodawac ,że jak zwykle !?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana, kusze i kusze i jeszcze na te kawe nie dotarłas...

      Usuń
  3. Ciasto prezentuje się naprawdę pysznie Basiu. Idealne do kawki, zjadłoby się, oj tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta owocowe.Przepis bardzo kuszący.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubie takie ciasta choc serniczki zawsze na pierwszym miejscu...

      Usuń
  5. Witaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę, zapraszam i chetnie skorzystam z zaproszenia:)

      Usuń
  6. Fantastyczne ciasto, uwielbiam takie z budyniem w środku:) ...a co to za kwiatki Basiu? Bardz ładne:) Buziaki
    PS. Jutro chrzciny naszej Lili, trzymaj za nas kciuki ...zwłaszcza za moją stronę kulinarną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus wszystko bedzie perfecto, juz ja to wiem...Buziaczki i powodzenia:)

      Usuń
  7. Szkoda, że nie ma tu opcji gotowego wydruku. Dziś robię właśnie ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, popracuję nad tym a poki co zyczę udanych wypiekow:)

      Usuń