wtorek, 16 kwietnia 2013

muffinki z ricottą , pomarańczami i czekoladową posypką



Słodziutkie, soczyste pomarancze, ulubiona ricotta oraz wieńcząca całosc rozpływajaca sie w ustach czekolada - pyszne połączenie w małych, rokosznych muffinkach.
Skorzystałam z przepisu

http://ogrodybabilonu.blogspot.ie/2011/09/muffinki-z-malinami-i-ricotta.html

zamieniłam jedynie maliny, ktorych nie miałam na pomarancze.
Zapraszam serdecznie



Skladniki

2 1/2szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki sera ricotta
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki malin- zastąpiłam pomaranczami, pokrojonymi na małe cząsteczki

dodatkowo u mnie kawaleczki czekolady, ktorymi posypałam muffinki przed pieczeniem




Mąke przesiewamy razem z proszkiem, solą i sodą- mieszamy.
W drugiej misce mieszamy ricottę z cukrem, olejem, jajkami i wanilią.
Łączymy zawartosc obu misek, mieszamy tylko do połączenia składnikow i dodajemy owoce, raz jeszcze mieszajac delikatnie.
Przekładamy do foremek wyłozonych papierowymi papilotkami, posypujemy startą czekolada- (niekoniecznie) i pieczemy w 175 st okolo 30 min, u mnie nieco krocej.



Studzimy i zajadamy





6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają Twoje muffinki i do tego muszą smakowac wspaniale. Pozdrawiam slonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu pewnie,ze smakują, musze koniecznie sprobowac z malinami. Buziaczki

      Usuń
  2. Ιt's enormous that you are getting thoughts from this piece of writing as well as from our dialogue made at this place.

    Feel free to surf to my site - http://www.uberbrides.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you for stopping by my blog and your comment.

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu muffinek z ricotta jeszcze nie piekłam, ale ostatnio bardzo sie z tym serem polubiłam:). Buziola zasyłam i zabieram sobie jedną muffinkę:)

    OdpowiedzUsuń