środa, 3 lipca 2013

Bakłażan faszerowany warzywami



Bakłażan to warzywo bardzo pożądane w naszej kuchni ze względu na znaczenie dla zdrowia a także jego smak, wyglad i nieograniczone wrecz możliwosci serwowania. Można go smażyc, piec, dodawać do sałatek i łączyc z ciastem np naleśnikowym. Dlaczego jest tak korzystny dla naszego organizmu? ano głownie dlatego,ze zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo wapń, , fosfor, beta-karoten, kwas foliowy a także błonnik i cukry proste. Jest taki ważny, bo
oczyszcza krew, poprawia skład krwi, przeciwdziała udarom, zapobiega krwotokom, chroni tętnice, wzmacnia serce. w Azji suszone bakłażany używane są jako środek przeciwbólowy a nawet jako lek na cukrzycę.
Zatem nie warto sie zastanawiac, pora podawać bakłażana.
Dzis proponuję



Bakłażana faszerowanego warzywami i ryżem

Potrzebujemy

Bakłażany - ilosc wg potrzeb, u mnie 3

Nadzienie

gotowany ryż, miałam 2 saszetki i tyle zużyłam, ale było troszkę za dużo
Warzywa; pomidory, cebula- ilosc dowolna wg upodoban
pieczarki
żołty ser starty na tarce do posypania
oliwa po podsmażenia warzyw
przyprawy; sol, pieprz, oregano, natka pietruszki



Bakłażany myjemy, osuszamy, odcinamy końcowki, przekrawamy wzdłuz i posypujemy solą. Odstawiamy.
W tym czasie oczyszczamy i kroimy warzywa, podsmażamy je na oliwie i łączymy z ugotowanym ryżem, przyprawiamy.
Bakłażany, ktore pod wpływem soli pusciły sok, osuszamy recznikiem papierowym, smarujemy lekko oliwą i napełniamy farszem.
Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st, pieczemy ok. 15 min.
Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Zapraszam i życzę smacznego







4 komentarze:

  1. Wygląda genialnie! Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu ja akurat za bakłażanem nie przepadam, ale cukinię z wielką przyjemnościa nafaszerowałabym takimi warzywami:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus cukinia w takim wydaniu tez mi sie podoba, sprobuję nastepnym razem. Buziaczki:)

      Usuń