poniedziałek, 8 lipca 2013
puszyste bułeczki
Chleb wypiekam kilka razy w tygodniu, to już niemalże jak nawyk, z ktorym wcale nie mam ochoty walczyć.
Bułeczki znacznie rzadziej, toteż gdy się pojawią, znikają błyskawicznie.
Dzis zapraszam na puszyste, wpaniałe bułeczki autorstwa Anny, ktore znalazłam tutaj
http://sprawdzonakuchnia.pl/puszyste-buleczki-2/
W istocie, smakują wybornie:)
280 ml mleka
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła- użyłam oliwy z oliwek
Składniki ciasta wymieszać razem w misce, wyrobic gładkie, elastyczne ciasto i odstawic pod przykryciem do podwojenia objętosci.
Po wyrosnięciu podzielic na ok 12 częsci, z ktorych uformować bułeczki.
Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia, na nim ułożyc uformowane bułeczki, przykryc i odstawic do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki posmarowac rozkłoconym jajkiem z odrobiną mleka lub posypac mąką. Piec w 200 st około 20 minut.
Bardzo serdecznie polecam i zapraszam:)
I na koniec
Lunka dzielnie znosi upały w ulubionym zaciszu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kochana Luneczka :))
OdpowiedzUsuńBuziaki Basiu i smacznego :)
Prawda? Lunka to nasze szczęcie a bułeczki też sie przydają:)
UsuńCudne, puchate. Śliczne :)
OdpowiedzUsuńA króliczek uroczy :)
Zapraszam na bułeczkę i pozdrawiam goraco:)
UsuńLuna radzi sobie jak może:) ....a Tobie Basiu upał nie przeszkadza w pieczeniu jak widze ...i dobrze, bo bulłeczki I klasa:) buźka:)
OdpowiedzUsuń