wtorek, 9 lipca 2013

piersi z kurczaka w potrawce



Przegladając magazyny kulinarne natknęłam sie kiedys na przepis, ktory mnie zaintrygował.
Było to bodajże czasopismo LUBIĘ GOTOWAĆ a w nim propozycja potrawki z kurczaka, ktora prezentowała sie na tyle ciekawie, iż recepturę przepisałam i- szybko o niej zapomniałam. Az do dzis, kiedy to przepis ponownie wpadł mi w rece i został natychmiast przetestowany.
Danie nam smakowało, sos towarzyszący filetom był wręcz aksamitny a mięsko kruche i aromatyczne.
Zatem nie przedłużając



Przepis cytuję za autorem

potrzebujemy;

50 dag piersi z kurczaka pokrojonej w paski, u mnie dosc duże
8 dag masła
5 łyżek mąki
2 żółtka
3/4 litra bulionu drobiowego
1-2 łyżeczki soku z cytryny
sol, pieprz


Na łyżce masła usmażyc kurczaka ( ja posypałam go uprzednio przyprawą do kurczaka).
Pozostałe masło stopic, oprószć mąką, zasmażyc nie rumieniąc.
Powoli wlewać bulion stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Następnie zdjąc z ognia, dodać żółtka i energicznie wymieszać.
Przyprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Do sosu włożyc usmażone mięso i krotko razem podgrzać.
Potrawke mozna przyprawić szczyptą curry, podawac ryżem na sypko.



ktos zwietrzył goracy posiłek


3 komentarze:

  1. Wpraszam się + oczywiście ( tak na deserek )Twoje wspaniałe ciasta i kawka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto juz sie piecze, będzie czekoladowe z nutellą, bananem i masą z mascarpone. Może byc? zapraszam serdecznie.

      Usuń
  2. Basiu, to i ja się na to ciasto + oczywiście kurczaka piszę:). Często robię chłopakom potrawkę z piersi, jedna nigdy nie robiłam jej w ten sposób:) buźka

    OdpowiedzUsuń