środa, 10 lipca 2013
sernik na oleju z jagodami goji
Sernikożercow zapraszam dzis na kolejną wersję tego smacznego ciasta.
Dzis, zamiast masła w przepisie pojawi sie olej, a wnętrze sernika skąpo ale zawsze ukaże owocowy sekret.
Jagody goji to owoc zdrowy, bogaty w żelazo, selen, potas, cynk, wapń i błonnik.
Można by tak jeszcze wymieniać, ale uproszczę to maksymalnie i powiem- dobrze je spożywac dla ich wartosci i smaku.
Olej natomiast korzystnie wpływa na strukture ciasta, jest delikatniejsze a rownie smaczne.
Zatem
sernik z owocami
żródło przepisu
CIASTA SPRAWDZONE PRZEPISY
składniki
1300g sera białego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie budyniu smietankowego
3/4 szklanki mleka
150 g owocow (kandyzowanych, świezych lub suszonych)- miałam mniej ale wystarczyło, aby nadac sernikowi wyjatkowy smak
200g herbatnikow- ja wykorzystałam zamrożone kruche ciasto,ktore miałam w zapasach
W natłuszczonej i posypanej bułką tarta foremce ułożyc herbatniki lub kruchy spod.
Żółtka utrzec z cukrem, dodać twarog i wymieszac.
Nastepnie dodawać na zmianę olej oraz proszek budyniowy rozmieszany z mlekiem.
Do masy dodac ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką, oraz owoce, ponownie zamieszać.
Przełożyc mase serową do blaszki z herbatnikami i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 st C około godziny.
Ostudzic, udekorować wg upodoban.
Zapraszam serdecznie:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jestem sernikożercą ,więc wpadam do Ciebie Basiu na pyszny kawałek ciasta :)
OdpowiedzUsuńAlez zapraszam Madziu serdecznie, serniczek zawsze sie u mnie znajdzie:)
UsuńOj zjadłabym kawałek takiego sernika ...wygląda mi na taki konkrtetny, cieżkawy sernik ...taki jaki lubię:) buziale zasyłam
OdpowiedzUsuńJolus własnie dzieki dodatkowi oleju nie jest taki cięzki, ale wilgotny i smaczny. Jednak to nie ten z gatunku naszych faworytow, cięzkich i konkretnych...Buziaczki, kochana:)
UsuńCzy to muszą być te Chińskie jagodami goji czy mogą być te rosnące na dziko od lat takie czerwone sopelki ?
OdpowiedzUsuńMożemy użyc jakichkolwiek jadalnych owocow, co do dziko rosnących musimy sie upewnic, ze mozna je spozywac.
UsuńProponuje tez owoce z syropu z puszki lub mrozone a najlepiej świeże. Pozdrawiam:)