środa, 10 lipca 2013

sernik na oleju z jagodami goji



Sernikożercow zapraszam dzis na kolejną wersję tego smacznego ciasta.
Dzis, zamiast masła w przepisie pojawi sie olej, a wnętrze sernika skąpo ale zawsze ukaże owocowy sekret.
Jagody goji to owoc zdrowy, bogaty w żelazo, selen, potas, cynk, wapń i błonnik.
Można by tak jeszcze wymieniać, ale uproszczę to maksymalnie i powiem- dobrze je spożywac dla ich wartosci i smaku.
Olej natomiast korzystnie wpływa na strukture ciasta, jest delikatniejsze a rownie smaczne.

Zatem



sernik z owocami

żródło przepisu
CIASTA SPRAWDZONE PRZEPISY

składniki

1300g sera białego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie budyniu smietankowego
3/4 szklanki mleka
150 g owocow (kandyzowanych, świezych lub suszonych)- miałam mniej ale wystarczyło, aby nadac sernikowi wyjatkowy smak
200g herbatnikow- ja wykorzystałam zamrożone kruche ciasto,ktore miałam w zapasach




W natłuszczonej i posypanej bułką tarta foremce ułożyc herbatniki lub kruchy spod.
Żółtka utrzec z cukrem, dodać twarog i wymieszac.
Nastepnie dodawać na zmianę olej oraz proszek budyniowy rozmieszany z mlekiem.
Do masy dodac ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką, oraz owoce, ponownie zamieszać.
Przełożyc mase serową do blaszki z herbatnikami i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 st C około godziny.
Ostudzic, udekorować wg upodoban.

Zapraszam serdecznie:)









6 komentarzy:

  1. Jestem sernikożercą ,więc wpadam do Ciebie Basiu na pyszny kawałek ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alez zapraszam Madziu serdecznie, serniczek zawsze sie u mnie znajdzie:)

      Usuń
  2. Oj zjadłabym kawałek takiego sernika ...wygląda mi na taki konkrtetny, cieżkawy sernik ...taki jaki lubię:) buziale zasyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus własnie dzieki dodatkowi oleju nie jest taki cięzki, ale wilgotny i smaczny. Jednak to nie ten z gatunku naszych faworytow, cięzkich i konkretnych...Buziaczki, kochana:)

      Usuń
  3. Czy to muszą być te Chińskie jagodami goji czy mogą być te rosnące na dziko od lat takie czerwone sopelki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy użyc jakichkolwiek jadalnych owocow, co do dziko rosnących musimy sie upewnic, ze mozna je spozywac.
      Proponuje tez owoce z syropu z puszki lub mrozone a najlepiej świeże. Pozdrawiam:)

      Usuń