sobota, 13 lipca 2013
Torcik bananowo- truskawkowy z nutellą i kremem z mascarpone
Sernika dziś nie będzie, ale dodatek mascarpone i owszem, zatem zapraszam serdecznie:)
Przepis wypatrzony w jednym z kulinarnych czasopism
CIASTA NA STÓŁ, nieznacznie zmieniony
Składniki na tortownicę 20 cm
ciasto
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru
łyęczka cukru z wanilią- w oryginale cukier waniliowy
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki posiekanych orzechow włoskich
1/2 szklanki mleka
1 jajko
dojrzały banan
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki nutelli
Banana obieramy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z mlekiem, nutellą, olejem i jajkiem.
Osobno mieszamy suche składniki.
Łączymy zawartosc obu misek, mieszamy łyżką.
Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st około 25 minut.
Krem- w oryginale cappuccino
100g masła
3 łyżki cappuccino w proszku- pominęłam
200g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Masło - miękkie- utrzec z mascarpone, dodawac cukier puder, miksując, nastepnie cappuccino.
Włożyc do lodowki na 30 minut
Polewa
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany kremowki
łyżka masła
Razem stopić w kąpieli wodnej
dodatkowo
3 banany
kilka truskawek
Na wystudzonym ciescie układamy przekrojone wzdłuż i pocięte na mniejsze kawałki banany, skrapiając je sokiem z cytryny.
Na bananach rozsmarowujemy schłodzony krem, ktory pokewamy polewą i ozdabiamy truskawkami.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo zachęcająco - nutella, banany i truskawki :)
OdpowiedzUsuńTeż mi sie spodobał w gazecie, jak go zobaczyłam i okazało się, ze warto było upiec. Pozdrawiam:)
UsuńMusiał być przepyszny. Uwielbiam takie smaki <3
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie, znikał bardzo szybko ale to też dlatego, ze uwielbiamy mascarpone:)
UsuńSkładniki i wygląd to zapowiedz rozkoszy dla podniebienia
OdpowiedzUsuńdla serniczkowych maniakow będzie w sam raz:)
UsuńBasiu szybkie i jakże urokliwe ciasto:) .... z wielką przyjemnością przygarnęłabym kawałeczek:) buziole:)
OdpowiedzUsuń