niedziela, 14 lipca 2013
sernik cytrynowy ze smietaną na imbirowym spodzie
A nie mowiłam, ze sernikow bedzie sporo?
Ten dzisiejszy, to kolejny z serii na zimno, z dodatkiem galaretki zamiast żelatyny, na spodzie z pokruszonych imbirowych ciasteczek.
Czy ktoś sie skusi?
No to spieszę z przepisem
spod
150- 200g pokruszonych ciasteczek, u mnie imbirowe
Pol kostki masla, stopionego
Razem wymieszac, wyłozyc spod tortownicy papierem do pieczenia i na to przełożyc ciasteczkową masę, ugniatając łyżką.
Włożyć do lodowki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
2 galaretki cytrynowe- rozpuscic w 700 ml goracej wody, lekko schlodzic
400g twarożku, ja mialam cottage cheese
500 ml smietany kremowki
120g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
Ser utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią, mocno schlodzoną smietanę ubić na sztywno.
Ser połączyc z galaretką, zmiksować, dodac ubita śmieanę, ponownie zmiksowac i wyłożyc na ciasteczkowy spod.
Dodatkowo
kilka kostek czekolady
galaretka - najlepiej cytrynowa, (ja użyłam pomaranczowej ) przygotowac wg przepisu na opakowaniu
Na mase serową zetrzec na tarce czekolade i zalać tężejącą galaretką.
Serdecznie zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmm ,smakowity Basiu.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam rabarbarowy z dodatkiem imbiru i smaczny był.:)
Pozdrówki:)
Madziu ja ostatnio oszalałam na punkcie sernikow na zimno, wypiekam je pasjami na kazdy mozliwy sposob...
UsuńZ takim spodem jeszcze nie jadłam .
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
Zapraszam, może warto sprobowac :)
UsuńBasiu podejrzewam, że gdybym dorwała takie ciastka w swoje ręce to nic by nie zostało do sernika:) ..... bardzo lubimy serniki na zimno - ja robić, Połówek jeść:) .... bardzo podoba mi sie ten Twój .... ja z reguły też mieszam kremówkę z serkiem w takiego rodzaju sernikach, są one wówczas bardziej puszyste::) buziaczki zasyłam Słonko i trzymaj kciuki za ten mikser:)
OdpowiedzUsuń