niedziela, 14 lipca 2013

sernik cytrynowy ze smietaną na imbirowym spodzie



A nie mowiłam, ze sernikow bedzie sporo?
Ten dzisiejszy, to kolejny z serii na zimno, z dodatkiem galaretki zamiast żelatyny, na spodzie z pokruszonych imbirowych ciasteczek.

Czy ktoś sie skusi?



No to spieszę z przepisem

spod

150- 200g pokruszonych ciasteczek, u mnie imbirowe
Pol kostki masla, stopionego

Razem wymieszac, wyłozyc spod tortownicy papierem do pieczenia i na to przełożyc ciasteczkową masę, ugniatając łyżką.
Włożyć do lodowki na czas przygotowywania masy serowej.



Masa serowa

2 galaretki cytrynowe- rozpuscic w 700 ml goracej wody, lekko schlodzic
400g twarożku, ja mialam cottage cheese
500 ml smietany kremowki
120g cukru
łyżeczka cukru z wanilią

Ser utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią, mocno schlodzoną smietanę ubić na sztywno.
Ser połączyc z galaretką, zmiksować, dodac ubita śmieanę, ponownie zmiksowac i wyłożyc na ciasteczkowy spod.



Dodatkowo

kilka kostek czekolady
galaretka - najlepiej cytrynowa, (ja użyłam pomaranczowej ) przygotowac wg przepisu na opakowaniu

Na mase serową zetrzec na tarce czekolade i zalać tężejącą galaretką.

Serdecznie zapraszam






5 komentarzy:

  1. Mmmm ,smakowity Basiu.
    Ja ostatnio robiłam rabarbarowy z dodatkiem imbiru i smaczny był.:)
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja ostatnio oszalałam na punkcie sernikow na zimno, wypiekam je pasjami na kazdy mozliwy sposob...

      Usuń
  2. Z takim spodem jeszcze nie jadłam .
    Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, może warto sprobowac :)

      Usuń
  3. Basiu podejrzewam, że gdybym dorwała takie ciastka w swoje ręce to nic by nie zostało do sernika:) ..... bardzo lubimy serniki na zimno - ja robić, Połówek jeść:) .... bardzo podoba mi sie ten Twój .... ja z reguły też mieszam kremówkę z serkiem w takiego rodzaju sernikach, są one wówczas bardziej puszyste::) buziaczki zasyłam Słonko i trzymaj kciuki za ten mikser:)

    OdpowiedzUsuń