piątek, 19 lipca 2013

ciasto drożdzowe z jabłkami



Pomimo, ze to nie sezon na jabłka, że krolują czerwone owoce i jagody, a nawet mimo upału na dworze u mnie dzis jesienne ciasto z jabłkami.
Szperajac w przepisach napotkałam ten przepis i żadna siła by mnie nie powstrzymała od przestestowania go już i teraz.
I oto mam przed sobą talerzyk, wgryzam sie w mięciutką drożdzowkę i soczyste owoce zespolone kleistym budyniem. Bajka, smakuje wybornie.
Zapraszam:)



Przepis pochodzi z broszurki CIASTA DROZDZOWE

20 dag mąki
350 ml mleka
3 dag drożdzy
18 dag cukru
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
1 kg jabłek
1 budyn smietankowy
2 białka
2 łyżki wiorkow kokosowych




kruszonka

1 łyzeczka margaryny
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki cukru






W misce mieszamy 2 łyżki przesianej mąki, 100 ml mleka, drozdze, szczypte soli i 8 dag cukru.
Przykrywamy i zostawiamy do podrosnięcia. Nastepnie dodajemy pozostałą mąke, olej i zoltka.
Wyrabiamy i zostawiamy do wyrosnięcia.

Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy na wielkosc blaszki, ktora natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia.
Rozwalkowane ciasto przekladamy do blaszki.
Jabłka myjemy, obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy.
Zasypujemy pozostalym cukrem (łyżkę cukru odkladamy) i zostawiamy do czasu,az puszczą sok. Wtedy stawiamy na małym ogniu i smażymy do jego odparowania. Gotujemy budyn wykorzystując szklankę mleka (250ml). Do budyniu dodajemy jablka i bialko, mieszamy i wykladamy na ciasto.
Drugie bialko ubijamy z łyżką cukru i wykladamy na jablkach. Z margaryny, mąki i cukru przygotowujemy kruszonke i pokrywamy nią ciasto, wierzch posypujemy wiorkami kokosowymi i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na okolo 25 minut.
Studzimy, mozna posypac cukrem pudrem.




smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Z pewnością smakuje doskonale. Ach, jak ja uwielbiam drożdżowe ciasta!
    Pozdrawiam Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez je uwielbiam, Madziu, totez nie patrząc na sezon czy pory roku wypiekam dosc często:)

      Usuń
  2. Jednak JESTEŚ MISTRZYNIĄ wypieków wszelakich z naciskiem na te drożdżowe !!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj tam, zaledwie pierwsze kroczki stawiam, ale i tak mnie to cieszy niesamowicie:)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda, nie ma to jak drożdżowe! pozdrawiam ciepło - u nas zaczynają się upały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu u nas upały juz trwaja od 3 tygodni i baaardzo mi sie to podoba:)

      Usuń
  4. Basiu ja często nie patrzę na to czy coś sezonowe czy nie ...bo ja pysznemu ciastu z jabłkami nie odmówię ....zwłąszcza jeśli to ciasto jest drożdżówe:). Cudowny duet z tym budyniem tworzy:) .... porywam kawałek, nawet jeśli tylko wirtualny:) buźka

    OdpowiedzUsuń
  5. na jaka blaszke przewidziany jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam za zwłokę, miałam wymuszoną przerwę w blogowaniu- ja piekę swoje ciasta - w blaszce 30 x 20cm.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń