niedziela, 1 września 2013

Bardzo soczyste, chrupiące filety z kurczaka



Zapraszam Was dzis na pyszne,soczyste mięsko z kurczaka, przygotowane w nieco odmienny sposob, niz zwykle, za to bardzo, bardzo smaczne.
Ciekawa byłam efaktu, kiedy zabierałam sie za ten przepis, ale potem żałowałam, ze użyłam tylko 2 filetow.
Przepis podpatrzony na tej stronie

http://forum.say7.info/topic26081.html




do przygotowania mięska potrzebujemy

około kilograma piersi z kurczaka
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
mąka pszenna do panierowania
sol



Piersi z kurczaka umyć, osuszyć recznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.Posolic, wymieszac.
Dodać sodę, wymieszać, polac sokiem z cytryny, dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszac i zostawić na 15 minut.
Każdy kawałek fileta panierowac w mące i smażyc na rozgrzanym oleju, az sie lekko zrumieni.

Zapraszam serdecznie i polecam:)



12 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, nie znałam takiego .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do wczoraj tez nie znałam i troche sie bałam tego eksperymentu ale wyszło pysznie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowały, warto sprobowac np z 2 filetow, jak posmakują to na drugi raz z całosci:)

      Usuń
  3. Z cytrynką muszą być bardzo dobre. :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dotąd nie używałam sody do mięsa, ciekawa jestem efektu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez sprobowałam z ciekawosci, okazało sie, ze wyszło całkiem smacznie:)

      Usuń
  5. Słyszałam kiedyś, że soda powoduje, że mięso pięknie kruszeje ... pewnie coś w tym jest skoro filety wychodza niesamowicie soczyste:) buziaczki Basiu

    OdpowiedzUsuń
  6. ja wczesniej o tym nie slyszalam, ale zapowiadalo sie ciekawie i sprobowalam. Rzeczywiscie fajny sposob na kurczaka. Usciski kochana:)

    OdpowiedzUsuń