wtorek, 3 września 2013

Udka Barmanki wg Małgorzaty Caprari



Dzis propozycja sposrod wielu ciekawych zamieszczonych w ksiązce POLSKA KUCHNIA DOMOWA MAŁGORZATY CAPRARI.
Udka Barmanki,czyli jak sama nazwa wskazuje kurzęce nozki, pikantne ale i bardzo smaczne.



Składniki

6 udek kurczaka
1/2 szklanki ostrego ketchupu
1 srednia cebula
6 ząbkow czosnku
1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego- pominęłam
1 łyżka oliwy
1 łyzka musztardy
sol, pieprz
szczypta mielonej papryki słodkiej
szczypta mielonej papryki ostrej





Czosnek i cebulę, drobno siekamy, dodajemy ketchup, musztardę oliwę i ocet.
Dodajemy poł szklanki wody, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Udka wkładamy do marynaty i przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodowki na godzinę.
Pieczemy w przykrytym naczyniu,( ja piekłam na ruszcie bez przykrycia )w piekarniku nagrzanym do 220 st około 40 minut, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z ryżem lub frytkami i sałatą.


Zapraszam serdecznie






8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa ta marynata -wypróbuję .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halszko jak miło Cie widziec, udka polecam, bo nam bardzo smakowały:)

      Usuń
  2. Mam chyba tą książkę nawet, muszę spróbować tych udek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, zreszta ja tam znalazłam wiecej rzeczy do wyprobowania, a do tej pory na jej przepisach sie nie zawiodłam:)

      Usuń
  3. Nazwa jak zwykle świetna ,a i udeczka apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa jak zwykle świetna ,a i udeczka apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa po prostu świetna Basieńko:0 ... a ta barmanka to od razu skojarzyła mi się z filmem "U Pana Boga za piecem":) .... taka prawdziwa krzepka kobieta:) buziaki Słonko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja uwielbiam przepisy od Caprari wiec sie nie zastanawiałam długo, a nazwy w większosci ma swietne,,buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń