wtorek, 3 września 2013
Udka Barmanki wg Małgorzaty Caprari
Dzis propozycja sposrod wielu ciekawych zamieszczonych w ksiązce POLSKA KUCHNIA DOMOWA MAŁGORZATY CAPRARI.
Udka Barmanki,czyli jak sama nazwa wskazuje kurzęce nozki, pikantne ale i bardzo smaczne.
Składniki
6 udek kurczaka
1/2 szklanki ostrego ketchupu
1 srednia cebula
6 ząbkow czosnku
1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego- pominęłam
1 łyżka oliwy
1 łyzka musztardy
sol, pieprz
szczypta mielonej papryki słodkiej
szczypta mielonej papryki ostrej
Czosnek i cebulę, drobno siekamy, dodajemy ketchup, musztardę oliwę i ocet.
Dodajemy poł szklanki wody, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Udka wkładamy do marynaty i przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodowki na godzinę.
Pieczemy w przykrytym naczyniu,( ja piekłam na ruszcie bez przykrycia )w piekarniku nagrzanym do 220 st około 40 minut, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z ryżem lub frytkami i sałatą.
Zapraszam serdecznie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawa ta marynata -wypróbuję .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHalszko jak miło Cie widziec, udka polecam, bo nam bardzo smakowały:)
UsuńMam chyba tą książkę nawet, muszę spróbować tych udek ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, zreszta ja tam znalazłam wiecej rzeczy do wyprobowania, a do tej pory na jej przepisach sie nie zawiodłam:)
UsuńNazwa jak zwykle świetna ,a i udeczka apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńNazwa jak zwykle świetna ,a i udeczka apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńNazwa po prostu świetna Basieńko:0 ... a ta barmanka to od razu skojarzyła mi się z filmem "U Pana Boga za piecem":) .... taka prawdziwa krzepka kobieta:) buziaki Słonko:)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam przepisy od Caprari wiec sie nie zastanawiałam długo, a nazwy w większosci ma swietne,,buziaczki:)
OdpowiedzUsuń