wtorek, 1 października 2013

Bułeczki śniadaniowe



Dzieci szczegolnie uwielbiaja bułeczki, zawsze wygrywają z kromką nawet najlepszego chleba.
Trudno im sie dziwic, kiedy wyglądają tak apetycznie.
Dzisiejsze bułeczki są zdrowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne.
Znalazłam je tu

http://foodtowarmthesoul.wordpress.com/2013/09/15/buleczki-sniadaniowe/

i bardzo serdecznie polecam:)



3 gramy świeżych drożdży lub 1 gram suchych

300 gram wody o temperaturze pokojowej

200 gram mąki chlebowej

120 gram mąki zwykłej

72 gram mąki pszennej razowej

1 1/2 lyzeczki soli morskiej



Wieczor poprzedzajacy pieczenie


świeże drozdze rozpuszczamy w wodzie, suche mieszamy z mąka i solą.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką w duzej misce, uzyskamy kleiste ciasto, ktore przykrywamy sciereczką i zostawiamy na blacie do dnia nastepnego.

Rano

wyciągamy ciasto na oproszony mąka blat, składamy chwytając za brzegi ciasta w koperte, nastepnie kroimy na 8 częsci i układamy na wylozonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrosnięcia.
Wyrośniete bułeczki wkładamy do nagrzanego do 250 st piekarnika- ja moge swoj nagrzac tylko do 230 i tak tez zrobilam,(mozna spryskac wodą piekarnik,wtedy bułeczki będą bardziej chrupiące), po 15 min obnizamy do 210 i dopiekamy jeszcze 5 min. Studzimy na kratce.



serdecznie zapraszam:)


8 komentarzy:

  1. fajnie, że smakują dzieciakom :) pozdrawiamy Dublin

    Szkocja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stokrotnie odwzajemniam pozdrowienia i raz jeszcze za przepis dziękuje:)

      Usuń
  2. Świetne bułeczki! Na pewno pyszne.
    A ja dawno nie robiłam bułeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułeczki uśmiechają się ! Do mnie ,normalnie .Widzę to .

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, gdy bułeczki są nacięte w taki sposób:) ...no i bułeczki zawsze wygrywają:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. zgadzam sie w zupelnosci, buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń