niedziela, 16 marca 2014

bułeczki na dobry początek dnia



Jesli chcemy tak apetycznie rozpocząc dzień, musimy poświęcic chwilę poprzedniego wieczoru, ale jesli już ją poświęcimy, śniadanko wynagrodzi nam cały trud. Bułeczki są puszyste, smaczne, dobre zarowno do serow i wędlin jak i do sniadan na słodko z użyciem dzemu lub miodu.
Przepis znalazlam tu
http://zapachykuchni.blogspot.ie/2013/10/buki-pszenne.html i tylko nieznacznie zmieniłam



Do przygotowania bułeczek potrzebujemy

poł kilgrama maki pszennej- użyłam typ 550,
250 ml ciepłej wody lub mleka-zrobiłam obie wersje i smakowały rownie dobrze
20 gramow świeżych drożdzy- w oryginale 12g
20 gramow masła
półtorej łyżeczki soli- w oryginale 1
1 łyżeczkę miodu lub cukru
1 jajko



Mąkę przesiewamy do miski robimy wgłębienie i wkruszamy drożdze.
Zalewamy je 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier, lekko przysypujemy mąką i zostawiamy na 15 minut aby drożdze zaczęły pracowac.
Następnie dodajemy reszte składnikow ( reszte mleka lekko podgrzałam i stopiłam w nim masło , można je oczywiscie stopić osobno lub dodac miękkie w kawałeczkach) i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Nie trzeba podsypywac mąką, ciasto wyrabia się lekko i dobrze.
Wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem lub w worku foliowym na około godzinę w ciepłym miejscu, po czym odgazowujemy je, formujemy z ciasta wałek, ktory dzielimy na 10 częsci. Z kazdej formujemy bułeczkę w dowolny sposob, ja robilam zarowno podłużne bułeczki jak i węzełki, można tradycyjne kuleczki.
Bułeczki przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy sciereczką i zostawiamy do podrosniecia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem możemy naciąc ostrym nożem( w przypadku tradycyjnych bułeczek) i posypujemy mąką.
Pieczemy w temp 200 st C 15-20 minut, lub do czasu aż sie ładnie zrumienią.
Studzimy na kratce.



Po sniadanku jeszcze pora na truskawkę w białej czekoladzie i można zacząc dzień
Smacznego:)




18 komentarzy:

  1. zapisuję sobie przepis, w przyszłą niedzielę na śniadanie postaram się upiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam bardzo posmakowały, myslę, ze warto sprobowac:)

      Usuń
  2. Śliczne bułeczki Basiu .:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne, mam na nie chrapkę i chyba nawet dzisiaj wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu uwielbiam takie bułeczki oprószone mąką:) .... przypominają mi bułeczki z mojego dzieciństwa:). Ślicznie je zasupłałaś Basieńko:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  5. U CIEBIE NIBY TAKIE ZWYKŁE BUŁECZKI ,A WYGLĄDAJĄ ZJAWISKOWO ,TAKIE MAŁE ARCYDZIEŁA

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki piękne i bardzo apetyczne ! Basiu życzę Tobie i Twoim bliskim radosnych i zdrowych Swiąt Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Basiu życzę Tobie i Twoim bliskim zdrowych ,pogodnych i szczęśliwych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki. Ja o jedzeniu myśleć nawet nie mogę. Dziękuję za słowa otuchy. Łzy mi pociekły na ich widok. Wiem, że masz rację. Wiem też, że sobie poradzę - mam Syna, więc innej opcji nie ma. Na chwilę obecną jest jednak tylko ruina i zgliszcza z mojego życia w co chwilami nadal nie wierzę. Jeszcze raz dzięki za słowa wsparcia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. przepraszam, postaram sie niebawem powrocic do Was:)

      Usuń
  10. Basiu, gdzie się podziałaś? Tęsknimy!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziekuje za miłe słowa, przeprowadzka juz za nami ,oswajam sie z kuchnią i nowym miejscem, wracam w najbliższych dniach:)

      Usuń
  11. Ja rozumiem twoją nieobecność. Mnie czasami też przytłacza w pracy przekształcenie spółki cywilnej w spółkę jawną i wtedy nie mam czasu na pisanie. Mimo, że to lubię to po prostu nie mam kiedy tego robić. A też mam rodzinę i przyjaciół o których wypadałoby zadbać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Basiu życzę zdrowych ,pogodnych i szczęśliwych świąt ,
    Wracaj !!!!

    OdpowiedzUsuń