Na pierwszy rzut propozycja na obiad lub podwieczorek, taki slodko-owocowy z cynamonowym akcentem.
Ciasto na pierogi zwykle robilam " na oko", tym razem w calosci skorzystalam z przepisu
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/08/pierogi-z-jabkami-cynamonem-i-sodka.html
i przyznam, ze wyszlo idealnie. Bardzo smaczne pierogi- serdecznie polecam.
Składniki na ciasto
400g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 żółtko
1 szczypta soli
1/2 szkl. ciepłej wody
dodatkowo
kilka jabłek
200 ml śmietanki
cukier do smaku
cynamon do posypania
Składniki na ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Jabłka obrać i pokroić na male kawalki. Na ciasto nałożyć kawałek jabłka i dobrze skleić, trzeba uważać by kanty jabłka nie poprzecinały ciasta. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia ok 3-4 minuty.
Śmietankę posłodzić do smaku i polać nią pierogi. Całośc posypać cynamonem
Sto lat nie jadłam pierogów z jabłkami :) Jak zobaczyłam Twoje, zatęskniło mi się za nimi :)
OdpowiedzUsuńMirabelko- ja ostatni raz jadlam je w dziecinstwie, kiedy zobaczylam je na jednym z blogow zaraz postanowilam zrobic. Warto bylo..
OdpowiedzUsuńBasiu, a wiesz, ze ja w ogóle nie znam pierogów z jabłkami ....musze to nadrobic, bo wyglądają pysznie:) wielki buziak
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ich nie jadłam .Pycha
OdpowiedzUsuń