sobota, 7 stycznia 2012

pierozki z jabłkami

Na pierwszy rzut propozycja na obiad lub podwieczorek, taki slodko-owocowy z cynamonowym akcentem.





Ciasto na pierogi zwykle robilam  " na oko", tym razem  w calosci skorzystalam z przepisu

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/08/pierogi-z-jabkami-cynamonem-i-sodka.html

i przyznam, ze wyszlo idealnie. Bardzo smaczne pierogi- serdecznie polecam.

Składniki na ciasto

400g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 żółtko
1 szczypta soli
1/2 szkl. ciepłej wody

dodatkowo

kilka jabłek
200 ml śmietanki
cukier do smaku
cynamon do posypania

Składniki na ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Jabłka obrać i pokroić na  male kawalki. Na ciasto nałożyć kawałek jabłka i dobrze skleić,  trzeba uważać by kanty jabłka nie poprzecinały ciasta. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek  i gotować od wypłynięcia ok 3-4 minuty.
Śmietankę posłodzić do smaku i polać nią pierogi. Całośc posypać cynamonem






4 komentarze:

  1. Sto lat nie jadłam pierogów z jabłkami :) Jak zobaczyłam Twoje, zatęskniło mi się za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabelko- ja ostatni raz jadlam je w dziecinstwie, kiedy zobaczylam je na jednym z blogow zaraz postanowilam zrobic. Warto bylo..

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu, a wiesz, ze ja w ogóle nie znam pierogów z jabłkami ....musze to nadrobic, bo wyglądają pysznie:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno ich nie jadłam .Pycha

    OdpowiedzUsuń