środa, 22 lutego 2012

rogale maślane


Kolejny ukłon w strone mojego ulubionego ciasta drożdzowego, tym razem w postaci pysznych rogalikow maślanych.
Jak ich nie lubic? puszyste, slodziutkie, z nadzieniem lub bez- idealne do herbatki lub popoludniowej kawy.
Przepis znaleziony na forum cin cin

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4867&hl=rogale



przepis cytuje dokladnie za Bajaderką

1 szklanka mleka
1/2 kostki masla
1/2 szklanki cukru
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka suchych drozdzy
3 duze jajka
4 1/2 szklanki maki

3-4 lyzki roztopionego masla

Drozdze wsypac do malego naczynia, dodac troszke maki i cukru. Mleko podgrzac, az bedzie letnie i 1/4 szklanki zalac drozdze, dobrze wymieszac i zostawic az zaczyn zacznie sie podnosic. Reszte (3/4 szklanki) mleka zagotowac i dodac do niego maslo i cukier. Odstawic az lekko wystygnie. Teraz wsypac make, dodac rozczyn, jajka i wymieszac, az utworzy sie miekkie ciasto. Wylozyc na stolnice i wyrabiac dobre kilka minut, az bedzie gladkie i lsniace. Wlozyc z powrotem do miski i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godziny, az podwoi swoja objetosc. Podzielic ciasto na 3 czesci, z kazdej wywalkowac kolo o srednicy 22cm. Posmarowac roztopionym maslem, podzielic na 8 trojkatow i zwijac rogaliki, ukladac na wysmarowanej blasze. Posmarowac maslem, przykryc i zostawic do wyrosniecia. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200 st.C, wyjac z piekarnika i jeszcze gorace ponownie posmarowac maslem. Zostawic do wystygniecia.

pyszne!


częsc pozwolilam sobie przygotowac z nadzieniem



serdecznie zachecam wszystkich, ktorzy jeszcze nie piekli tych rogalikow, zeby sprobowali a Bajaderce dziękuje za super przepis.





13 komentarzy:

  1. Potwierdzam :) Rogaliki z tego przepisu wychodzą rewelacyjne. Znam i bardzo często robię, a nawet mam je na blogu. Zwykle robię w postaci malutkich rogalików takich na dwa kęsy. Mimo że wychodzi ich wtedy bardzo dużo to błyskawicznie zawsze znikają.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urtica - chetnie podejrze u Ciebie, malutkie chyba ładniej sie prezentuja a ja robiłam je stosunkowo pozno i chcialam skrocic czas..

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu, nie wiem czy ładniej. Myślę że te duże są też bardzo efektowne. Twoje mi się bardzo podobają. Mi pomaga przy zwijaniu mój dzieć sześcioletni. Fakt, że praca z nim trwa chyba dwa razy dłużej niż gdybym robiła sama. Ale lubię te chwile i wydaje mi się że on też, dlatego postanowiłam ten czas troszkę wydłużyć :))

    OdpowiedzUsuń
  4. podpatrzylam i zdecydowanie te Twoje bardziej mi sie podobają, nastepnym razem tez zrobie mniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne rogale, cudo. Muszę koniecznie wykonać! ;) Pozdrowienia ciepłe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, zachęcam bo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne rogaliki Basiu. Chętnie bym zjadła na śniadanko z pyszną konfiturką lub miodem:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne rogaliki, wyglądają zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko, na sniadanie bedą idealne
    Samantha- dziekuje, warto upiec, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Język normalnie to mi uciekł do d... .Cudowne

    OdpowiedzUsuń
  11. Lutka- rogaliki to pewniak, zawsze wyjda...

    OdpowiedzUsuń