środa, 22 lutego 2012
rogale maślane
Kolejny ukłon w strone mojego ulubionego ciasta drożdzowego, tym razem w postaci pysznych rogalikow maślanych.
Jak ich nie lubic? puszyste, slodziutkie, z nadzieniem lub bez- idealne do herbatki lub popoludniowej kawy.
Przepis znaleziony na forum cin cin
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4867&hl=rogale
przepis cytuje dokladnie za Bajaderką
1 szklanka mleka
1/2 kostki masla
1/2 szklanki cukru
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka suchych drozdzy
3 duze jajka
4 1/2 szklanki maki
3-4 lyzki roztopionego masla
Drozdze wsypac do malego naczynia, dodac troszke maki i cukru. Mleko podgrzac, az bedzie letnie i 1/4 szklanki zalac drozdze, dobrze wymieszac i zostawic az zaczyn zacznie sie podnosic. Reszte (3/4 szklanki) mleka zagotowac i dodac do niego maslo i cukier. Odstawic az lekko wystygnie. Teraz wsypac make, dodac rozczyn, jajka i wymieszac, az utworzy sie miekkie ciasto. Wylozyc na stolnice i wyrabiac dobre kilka minut, az bedzie gladkie i lsniace. Wlozyc z powrotem do miski i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godziny, az podwoi swoja objetosc. Podzielic ciasto na 3 czesci, z kazdej wywalkowac kolo o srednicy 22cm. Posmarowac roztopionym maslem, podzielic na 8 trojkatow i zwijac rogaliki, ukladac na wysmarowanej blasze. Posmarowac maslem, przykryc i zostawic do wyrosniecia. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200 st.C, wyjac z piekarnika i jeszcze gorace ponownie posmarowac maslem. Zostawic do wystygniecia.
pyszne!
częsc pozwolilam sobie przygotowac z nadzieniem
serdecznie zachecam wszystkich, ktorzy jeszcze nie piekli tych rogalikow, zeby sprobowali a Bajaderce dziękuje za super przepis.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Potwierdzam :) Rogaliki z tego przepisu wychodzą rewelacyjne. Znam i bardzo często robię, a nawet mam je na blogu. Zwykle robię w postaci malutkich rogalików takich na dwa kęsy. Mimo że wychodzi ich wtedy bardzo dużo to błyskawicznie zawsze znikają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Urtica - chetnie podejrze u Ciebie, malutkie chyba ładniej sie prezentuja a ja robiłam je stosunkowo pozno i chcialam skrocic czas..
OdpowiedzUsuńBasiu, nie wiem czy ładniej. Myślę że te duże są też bardzo efektowne. Twoje mi się bardzo podobają. Mi pomaga przy zwijaniu mój dzieć sześcioletni. Fakt, że praca z nim trwa chyba dwa razy dłużej niż gdybym robiła sama. Ale lubię te chwile i wydaje mi się że on też, dlatego postanowiłam ten czas troszkę wydłużyć :))
OdpowiedzUsuńpodpatrzylam i zdecydowanie te Twoje bardziej mi sie podobają, nastepnym razem tez zrobie mniejsze.
OdpowiedzUsuńPiękne rogale, cudo. Muszę koniecznie wykonać! ;) Pozdrowienia ciepłe! ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, zachęcam bo pyszne.
OdpowiedzUsuńPiekne rogaliki Basiu. Chętnie bym zjadła na śniadanko z pyszną konfiturką lub miodem:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Przepyszne rogaliki, wyglądają zachęcająco!
OdpowiedzUsuńMajanko, na sniadanie bedą idealne
OdpowiedzUsuńSamantha- dziekuje, warto upiec, polecam.
fajniutkie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDusia- dziekuje
OdpowiedzUsuńJęzyk normalnie to mi uciekł do d... .Cudowne
OdpowiedzUsuńLutka- rogaliki to pewniak, zawsze wyjda...
OdpowiedzUsuń