sobota, 4 lutego 2012

rolada smietanowa z owocami


Rolady z pyszna smietanową masą i wkladką owocową nalezą do mojego stalego tepertuaru kulinarnego.
Prezentowalam je juz tutaj

http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/10/rolada-kokosowa.html

http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/12/rolada-smietanowa-z-zurawina.html


http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/08/powroty-sa-cudowne.html

http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/09/rolada-brzoskwiniowa.html

Ich niewątpliwą zaletą jest to, ze szybko sie je przygotowuje, są pyszne i ladnie sie prezentują, a wiadomo- co nam sie podoba jeszcze bardziej smakuje.



potrzebujemy

Ciasto



4 lyzki mąki

4 lyzki cukru

pol lyzeczki proszku do pieczenia

4 jaja

Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec wsypac cukier. Delikatnie mieszając, dodawac na przemian zoltka i mąke polączoną z proszkiem do pieczenia. Prostokątną duzą forme wylozyc natluszczonym pergaminem, przelozyc ciasto, rowno rozprowadzic, wstawic do nagrzanego piekarnika, piec w temp 180 st ok 15 min. Wyciagamy biszkopt razem z papierem, przekladamy ciasto papierem do gory na sciereczke, zdejmujemy papier i zwijamy rolade razem ze sciereczką.

masa

250 ml smietany kremowki
250 g serka mascarpone

owoce- u mnie mrozone truskawki i brzoskwinie z puszki
dowolny dzem

smietane mocno schlodzoną ubijamy, mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone, mozemy doslodzic- ja nie dodaje cukru
Przestudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy dzemem lub powidlami, nakladamy mase smietanową i owoce swieze lub z puszki.Zwijamy rolade juz bez sciereczki, gotową zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na kilka godzin.






zapraszam

13 komentarzy:

  1. Cudowne .Narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie się prezentuje Twoja rolada. To prawda, ciacho wcale nietrudne a bardzo efektowne. Dlatego też bardzo lubię robić rolady. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lutka- zapraszam serdecznie i polecam
    Urtica- dziekuje i rowniez goraco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna rolada.
    ja jakoś się boję ;]
    jescze nie czuję się gotowa na rolowanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmel-itka - jak mialam tak samo, jak zrobilam pierwszy raz to juz pieke stale..

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lublu- jak najbardziej polecam, zarowno ich pieczenie jak i smakowanie wciąga niemozliwie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu jak dla mnie to jesteś mistrzynią w robieniu rolad .... co jedna to pięniejsza:) porywam kawałek i chowam się pod kocyk:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jolus - mile slowa, dziekuje, mam nadzieje kiedys dorownac Ci w wypiekaniu zytnich chlebow.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne Basiu! jeszcze nie robiłam rolady, ale dojrzewam do tego pomału. Jak widzę takie piękne roladki jak u CIebie to bardziej mi się chce zrobić.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majanko, zachecam Cie bardzo. Jestem pewna, ze Ci sie spodoba..

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię taką roladę, nie dość że fajnie wygląda to jeszcze fantastycznie smakuje, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu- ja tez przekonalam sie do rolad po pierwszym wypieku. A ile mozliwosci do nadziewania...

    OdpowiedzUsuń