niedziela, 5 lutego 2012
sernik- najprostszy
taki serniczek na szybko, z minimalną iloscia potrzebnych skaldnikow - co wcale nie oznacza, ze byle jaki.
Podstawą jest oczywiscie ser - i tu, jak to mowia, jest pies pogrzebany.
Jesli zakupimy gotowy twarog sernikowy, ten w wiaderku, z dodatkiem cukru, masla,skrobi i kilku innych dodatkow, zaoszczedzimy czas i bieganie za dodatkowymi, potrzebnymi skladnikami. Oczywiscie nie jest to najzdrowszy i najbardziej polecany przez cukiernikow wariant, ale przy zakupie wiaderkowych serow i tak musimy zwrocic uwage na zawartosc w/w sera. Czesc z nich zawiera juz maslo- wtedy, mimo, ze jest w naszym przepisie nie ma potrzeby go dodawac. Najczesciej takie opakowanie zawiera juz gotowy przepis, z ktorego mozemy skorzystac dodając ewentualnie dodatki typu owoce, skorka pomaranczowa, rodzynki lub inne.
Ja skorzystalam tym razem z twarogu sernikowego Łowickiego i podanego na nim przepisu.
Masa twarogowa zawierala wiekszosc potrzebnych skladnikow, wiec potrzebowalam tylko
w/w twarog na serniki
6 jaj
100 g cukru
ew dodatki- u mnie kilka pokrojonych Michalkow, orzechy do przyozdobienia i kokos, polewa czekoladowa
efekt taki
sposob przygotowania
zoltka utrzec z cukrem, dodac do masy twarogowej, wymieszac.
Ubic bialka na sztywno, delikatnie wymieszac lyzką z masą twarogową. Mozna dodac swoje ulubione dodatki. Calosc przelozyc do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta, lub wczesniej zrobic spod ciasteczkowy.
Ja skorzystalam z takiego spodu, do ktorego uzylam 200 g zwyklych herbatnikow, drobno rozkruszonych.
Moja papuzka doskonale sobie z tym poradzila
Rozkruszone ciasteczka wymieszalam z polowa kostki roztopionego masla, wymieszalam i wylozylam dno przygotowanej uprzednio tortownicy. Na czas przygotowywania masy serowej wlozylam tortownice do lodowki.
Po przelozeniu masy twarogowej na ciasteczkowy spod umiescilam tortownice w nagrzanym do 160 st piekarniku, na spod piekarnika wlozylam foremke z wodą i zostawilam ciasto w piekarniku na poltorej godziny.
Po tym czasie wylączylam piekarnik i zostawilam ciasto jeszcze na 15 min. Po wyjeciu i wystudzeniu sernika wlozylam go na noc do lodowki, a rano polalam polewą i ozdobilam ciasto.
Mozna by oczekiwac, ze idąc w tym przypadku na latwizne, otrzymamy byle jakie, nieciekawe w smaku ciasto. Otoz nic podobnego. Serniczek wyszedl pyszny i serdecznie go Wam polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smakowity serniczek, i piękna, błyszcząca polewa. Porywam kawałek do kawy.
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek. A jak wiesz , serniki to my uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńOjej, jak dawno nie jadłam sernika. Chyba w święta ostatni raz. Taką mam ochotę przez Ciebie, że chyba ,muszę jutro zrobić:)
OdpowiedzUsuńchanya- zapraszam i zycze smacznego
OdpowiedzUsuńPatrycja- dziekuje i polecam
Majanko- oj wiem, lubimy bardzo
wiosenka- koniecznie trzeba zrobic.
prostota zawsze zwycięża.
OdpowiedzUsuńach, uwielbiam takie tradycyjne słodkości.
Boska ta papużka:) ...a sernik wygląda rewelacyjnie ....i te michałki w srodku kuszą:) ....ja przyznam szczerze, że często proste składniki dają najlepsze potrawy. Buzia Kochana:)
OdpowiedzUsuńKarmel-itka - ja tez czasem szukam prostych i szybkich rozwiązan
OdpowiedzUsuńJolus- masz racje, czasem nie trzeba wyszukanych skladnikow a efekt jest doskonaly.
Żaden domowy sernik nie jest byle jaki :) Zwłaszcza w doborowym czekoladowo-ciastkowym towarzystwie...
OdpowiedzUsuńSerniczek cudowny i ta błyszcząca polewa- pierwsza klasa .Porywam kawałek do kawki .Papuga rewelacyjna
OdpowiedzUsuńArven- no coz, w porownaniu do tych wykwintnych pewnie wiele traci ale kwintesencja sernika pozostaje na miejscu
OdpowiedzUsuńLutka- jasne, zapraszam na sernik, kawusie i co tam jeszcze sie nawinie...
Wiesz co Basiu, takie najprostsze bywają najsmaczniejsze, ja też czasem piekąc tak od niechcenia bo np miałam tylko 3 jaja i zastanawiam sie jak to bedzie smakowało... i okazuje się że właśnie smakuje wspaniale, a Twój sernik wygląda na mega wypasiony z uwagi na tą piękną polewę:)
OdpowiedzUsuńKasiu- swieta prawda, czasem eksperymenty daja niesamowite rezultaty,dzieki za mile slowa.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie- do tego sera nie dodawać w ogóle tłuszczu?
kupiła "twaróg sernikowy" zott jednak nie ma tam info o zawartym maśle.
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź:)
mam pytanie odnośnie tłuszczu- na moim twarogu sernkowym (wiaderko Zott) nie ma informacji o zawartym maśle. Rozumiem, że powinnam go dodać,ale ile?
OdpowiedzUsuń:)
Zwykle, jesli ser wiaderkowy nie zawiera masla, dodaję 200g, jesli zalezy mi na tym , aby byl mniej tlusty wystarczy 150g. Serdecznie pozdrawiam, Jadziu, mam nadzieję, ze sie nie spoznilam z odpowiedzią.
UsuńDałam 175:P wyszło PYSZKA !!! polecam przepis i dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńOgromnie sie cieszę i zycze dalszych udanych wypiekow:)
UsuńThis is very іnteгesting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!
OdpowiedzUsuńmy web page - szukam-dziewczyny.net