niedziela, 5 lutego 2012

sernik- najprostszy


taki serniczek na szybko, z minimalną iloscia potrzebnych skaldnikow - co wcale nie oznacza, ze byle jaki.

Podstawą jest oczywiscie ser - i tu, jak to mowia, jest pies pogrzebany.
Jesli zakupimy gotowy twarog sernikowy, ten w wiaderku, z dodatkiem cukru, masla,skrobi i kilku innych dodatkow, zaoszczedzimy czas i bieganie za dodatkowymi, potrzebnymi skladnikami. Oczywiscie nie jest to najzdrowszy i najbardziej polecany przez cukiernikow wariant, ale przy zakupie wiaderkowych serow i tak musimy zwrocic uwage na zawartosc w/w sera. Czesc z nich zawiera juz maslo- wtedy, mimo, ze jest w naszym przepisie nie ma potrzeby go dodawac. Najczesciej takie opakowanie zawiera juz gotowy przepis, z ktorego mozemy skorzystac dodając ewentualnie dodatki typu owoce, skorka pomaranczowa, rodzynki lub inne.
Ja skorzystalam tym razem z twarogu sernikowego Łowickiego i podanego na nim przepisu.
Masa twarogowa zawierala wiekszosc potrzebnych skladnikow, wiec potrzebowalam tylko

w/w twarog na serniki
6 jaj
100 g cukru
ew dodatki- u mnie kilka pokrojonych Michalkow, orzechy do przyozdobienia i kokos, polewa czekoladowa

efekt taki


sposob przygotowania

zoltka utrzec z cukrem, dodac do masy twarogowej, wymieszac.
Ubic bialka na sztywno, delikatnie wymieszac lyzką z masą twarogową. Mozna dodac swoje ulubione dodatki. Calosc przelozyc do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta, lub wczesniej zrobic spod ciasteczkowy.


Ja skorzystalam z takiego spodu, do ktorego uzylam 200 g zwyklych herbatnikow, drobno rozkruszonych.
Moja papuzka doskonale sobie z tym poradzila


Rozkruszone ciasteczka wymieszalam z polowa kostki roztopionego masla, wymieszalam i wylozylam dno przygotowanej uprzednio tortownicy. Na czas przygotowywania masy serowej wlozylam tortownice do lodowki.

Po przelozeniu masy twarogowej na ciasteczkowy spod umiescilam tortownice w nagrzanym do 160 st piekarniku, na spod piekarnika wlozylam foremke z wodą i zostawilam ciasto w piekarniku na poltorej godziny.
Po tym czasie wylączylam piekarnik i zostawilam ciasto jeszcze na 15 min. Po wyjeciu i wystudzeniu sernika wlozylam go na noc do lodowki, a rano polalam polewą i ozdobilam ciasto.





Mozna by oczekiwac, ze idąc w tym przypadku na latwizne, otrzymamy byle jakie, nieciekawe w smaku ciasto. Otoz nic podobnego. Serniczek wyszedl pyszny i serdecznie go Wam polecam.




19 komentarzy:

  1. Smakowity serniczek, i piękna, błyszcząca polewa. Porywam kawałek do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny serniczek. A jak wiesz , serniki to my uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jak dawno nie jadłam sernika. Chyba w święta ostatni raz. Taką mam ochotę przez Ciebie, że chyba ,muszę jutro zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chanya- zapraszam i zycze smacznego
    Patrycja- dziekuje i polecam
    Majanko- oj wiem, lubimy bardzo
    wiosenka- koniecznie trzeba zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  5. prostota zawsze zwycięża.
    ach, uwielbiam takie tradycyjne słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Boska ta papużka:) ...a sernik wygląda rewelacyjnie ....i te michałki w srodku kuszą:) ....ja przyznam szczerze, że często proste składniki dają najlepsze potrawy. Buzia Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmel-itka - ja tez czasem szukam prostych i szybkich rozwiązan
    Jolus- masz racje, czasem nie trzeba wyszukanych skladnikow a efekt jest doskonaly.

    OdpowiedzUsuń
  8. Żaden domowy sernik nie jest byle jaki :) Zwłaszcza w doborowym czekoladowo-ciastkowym towarzystwie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek cudowny i ta błyszcząca polewa- pierwsza klasa .Porywam kawałek do kawki .Papuga rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  10. Arven- no coz, w porownaniu do tych wykwintnych pewnie wiele traci ale kwintesencja sernika pozostaje na miejscu
    Lutka- jasne, zapraszam na sernik, kawusie i co tam jeszcze sie nawinie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiesz co Basiu, takie najprostsze bywają najsmaczniejsze, ja też czasem piekąc tak od niechcenia bo np miałam tylko 3 jaja i zastanawiam sie jak to bedzie smakowało... i okazuje się że właśnie smakuje wspaniale, a Twój sernik wygląda na mega wypasiony z uwagi na tą piękną polewę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu- swieta prawda, czasem eksperymenty daja niesamowite rezultaty,dzieki za mile slowa.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,

    mam pytanie- do tego sera nie dodawać w ogóle tłuszczu?
    kupiła "twaróg sernikowy" zott jednak nie ma tam info o zawartym maśle.
    Będę wdzięczna za szybką odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mam pytanie odnośnie tłuszczu- na moim twarogu sernkowym (wiaderko Zott) nie ma informacji o zawartym maśle. Rozumiem, że powinnam go dodać,ale ile?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle, jesli ser wiaderkowy nie zawiera masla, dodaję 200g, jesli zalezy mi na tym , aby byl mniej tlusty wystarczy 150g. Serdecznie pozdrawiam, Jadziu, mam nadzieję, ze sie nie spoznilam z odpowiedzią.

      Usuń
  15. Dałam 175:P wyszło PYSZKA !!! polecam przepis i dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie sie cieszę i zycze dalszych udanych wypiekow:)

      Usuń
  16. This is very іnteгesting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

    my web page - szukam-dziewczyny.net

    OdpowiedzUsuń