czwartek, 1 marca 2012
spiralki serowe
Przepis pochodzi z ksiązki
Domowe Ciasta i Ciasteczka autorstwa Ilony Dąbrowskiej i Kingi Osmyckiej
Idealne jako przekąska w kazdej sytuacji, pikantne i bardzo smaczne.
skladniki
20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masla roslinnego
20 dag sera topionego lub żoltego
bialko do smarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
Ser topiony lub zolty zetrzec na tarce o grubych oczkach. Dodac mąke, posiekac z tluszczem i odrobiną soli. Szybko wyrobic ciasto i zostawic na 60 min w chlodnym miejscu.
Rozwalkowac na 1,5 cm i pokroic na wąskie 10-15 cm paski. Formowac ciastka skręcając po 2 paski razem. Spiralki ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Smarowac rozmąconym bialkiem i posypac papryka lub kminkiem.
Piec w goracym piekarniku ok 15- 20 min do zrumienienia.
Ciasteczka kruchutkie, bardzo apetyczne. Polecam serdecznie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie one są super . Fajna, smaczna przekąska:)
OdpowiedzUsuńMajanko- dla smakoszy sera (moja Anita) to najlepsze slodycze, ale i ja chętnie podjadałam
OdpowiedzUsuńRewelacja ....uwielbiam ser, więc taka propozycja to dla mnie strza w 10-tkę:) wielki buziak
OdpowiedzUsuńJolus- ja nie jestem fanką sera ale te spiralki i mnie smakują.Buzka.
OdpowiedzUsuńOjej, ojej! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńŁasuch ze mnie, lubię takie przekąski :)
Russkaya- zachęcam goraco, bo dobre i niekłopotliwe w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńSuSuper przekąska, idealne byłyby do sałatki:)
OdpowiedzUsuńjudik- w zasadzie na kazdą okazje bedą dobre, chocby na niegrzeczne podgryzanie przy czytaniu ksiazek..
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis .Uwielbiam takie cudeńka serowe .Wyglądają ekstra
OdpowiedzUsuń