czwartek, 1 marca 2012

spiralki serowe


Przepis pochodzi z ksiązki
Domowe Ciasta i Ciasteczka autorstwa Ilony Dąbrowskiej i Kingi Osmyckiej

Idealne jako przekąska w kazdej sytuacji, pikantne i bardzo smaczne.


skladniki

20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masla roslinnego
20 dag sera topionego lub żoltego
bialko do smarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania


Ser topiony lub zolty zetrzec na tarce o grubych oczkach. Dodac mąke, posiekac z tluszczem i odrobiną soli. Szybko wyrobic ciasto i zostawic na 60 min w chlodnym miejscu.
Rozwalkowac na 1,5 cm i pokroic na wąskie 10-15 cm paski. Formowac ciastka skręcając po 2 paski razem. Spiralki ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Smarowac rozmąconym bialkiem i posypac papryka lub kminkiem.
Piec w goracym piekarniku ok 15- 20 min do zrumienienia.



Ciasteczka kruchutkie, bardzo apetyczne. Polecam serdecznie.


9 komentarzy:

  1. Jakie one są super . Fajna, smaczna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko- dla smakoszy sera (moja Anita) to najlepsze slodycze, ale i ja chętnie podjadałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja ....uwielbiam ser, więc taka propozycja to dla mnie strza w 10-tkę:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  4. Jolus- ja nie jestem fanką sera ale te spiralki i mnie smakują.Buzka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, ojej! Zapisuję!
    Łasuch ze mnie, lubię takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Russkaya- zachęcam goraco, bo dobre i niekłopotliwe w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. SuSuper przekąska, idealne byłyby do sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. judik- w zasadzie na kazdą okazje bedą dobre, chocby na niegrzeczne podgryzanie przy czytaniu ksiazek..

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis .Uwielbiam takie cudeńka serowe .Wyglądają ekstra

    OdpowiedzUsuń