niedziela, 1 kwietnia 2012
Bacon & Tomato Breakfast Twist
Zapraszam Was dzis na pyszne sniadanko, ktore skladac sie bedzie z prostych, ogolno dostepnych skladnikow a w konsekwencji da nam smaczny, pozywny posilek.
Przepis pochodzi z ksiązki Breads & Baking
skladniki
450g mąki pszennej chlebowej
1/2 lyzeczki soli
7g-saszetka- suszonych drozdzy
300ml cieplego mleka
15g roztopionego masla
Nadzienie
225g grillowanego lub usmazonego beconu
15g roztopionego masla
175g pomidorow,obranych, pokrojonych
pieprz swiezo mielony
glazura
1 roztrzepane jajko
owsianka - 2 lyzeczki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stC
Mąke przesiewamy do duzej miski,dodajemy drozdze, sol, mieszamy.
Robimy zaglebienie w srodku, wlewamy cieple mleko z rozpuszczonym maslem.
Mieszamy, przekladamy na oproszony mąką blat i wyrabiamy ciasto, az bedzie odchodzilo od reki.
Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objetosci-ok godzina.
Rozwalkowujemy podrosniete ciasto na prostokąt, dzielimy go na polowe i kazdą z polowek smarujemy roztopionym masle i nakladamy farsz z pokrojonego beconu i pomidorow. Posypujemy pieprzem i zawijamy je w rulonik. Nastepnie lączymy oba ruloniki i zaplatamy je wokol siebie.
Ponownie przykrywamy i odtawiamy na pol godziny. Smarujemy jajkiem, posypujemy owsianka lub makiem czy sezamem.
Pieczemy ok 30 min az sie lekko zrumieni.
Wybornie smakuje z maslem i dodatkami np ogorek, rzodkiewka, natka pietruszki..
Zapraszam i bardzo polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam w jednej z książek bardzo podobny przepis, widzę, że fajnie się robi i dobrze smakuje, muszę i ja wypróbować. ;)
OdpowiedzUsuńKasiu polecam, nam bardzo smakowalo a ciasto fajne do wyrabiania. Nie namęczylam sie, a efekt pozytywnie mnie zaskoczyl.Sprobuj koniecznie.
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne
OdpowiedzUsuńO, fajny jest taki chlebek.Kiedyś robiłam z szynką:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Dorotka- dla nas bylo idealne, zwlaszcza w postaci kanapeczek
OdpowiedzUsuńMajanko- z szynka musi byc pyszne, chetnie sprobuje.
piekłam kiedyś takiego rolowańca ....nie umiałąm się nim najeść, taki był pyszny ...dlatego też na takie sniadanie z Tobą i takim wypiekiem sie piszę:) wielki buziak
OdpowiedzUsuńJolunia- bierz samolot, rodzinke i wpadajcie nie tylko na ciacho...
OdpowiedzUsuńTakie śniadanko to ja rozumiem
OdpowiedzUsuń