sobota, 31 marca 2012
ciabatta na bidze
Otoczona spora kolekcją ksiązek dotyczących wypieku domowego chleba wybieram ulubione przepisy i zaczynam eksperymentowanie. Czasem mam pod gorke, bo np Hamelman podaje proporcje w cup lub oz, inni znow skupiaja sie na recepturach do pieczenia chlebow w maszynach. Zatem trzeba przeliczac, decydując sie na jakis przelicznik sposrod wielu roznych dostepnych w necie. jednak trening czyni mistrza, wypieki sa coraz smaczniejsze( nie stawiac znaku rownosci z "ladniejsze", bo do tego trzeba dluzszego treningu..)a wypiekanie sprawia coraz wiekszą frajde. Mam jeszcze sporo ksiązek w planach do zakupienia, miedzy innymi te
http://www.bookdepository.co.uk/Local-Breads-Daniel-Leader/9780393050554
ale juz z tego co mam starczy mi inspiracji na dlugi czas.
dzis propozycja ciabatty na bidze
opieralam sie na recepturze wg J. Hamelmana i Jennie Shapter
skladniki
biga
200ml cieplej wody
175g pszennej maki chlebowej
1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
ciasto chlebowe
200ml cieplej wody
325g mąki pszennej chlebowej
1,5 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
biga
J. Shapter dodatkowo podaje w skladnikach ciasta 2 lyzki mleka i 2 lyzki oliwy z oliwek- ja nie dodalam
Wymieszac skladniki na bige, przykryc folia i zostawic na 12-16 godz.
Rano skladniki ciasta umiescic w misce- bez bigi- i mieszac mikserem na niskich obrotach do polaczenia skladnikow.Gdy sie polączą dodac bige i wymieszac, zwiekszyc obroty i miksowac ok 4 min. Mokre ciasto rozwija sie wolniej, totez dodatkowe, dluzsze miksowanie pomoze mu rozwinąc sie szybciej.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy do fermentacji glownej na 3 godz, skladajac po godzinie a nastepnie po 2 godz na dobrze oproszonej maką powierzchni.
Dzielenie i ksztaltowanie
Na solidnie oproszonej maka stolnicy rozciagamy ciasto i dzielimy na polowe lub na tyle czesci, ile zamierzamy zrobic chlebkow. Ksztaltujemy ciabatki i umieszczamy w przygotowanych foremkach.
Zostawiamy pod przykryciem ( sciereczka lniana plus folia) na kolejne 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st, wkladamy wyrosniete ciabatty i pieczemy z parą 34-38 min.
zapraszam na kromeczke
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne dziurki dziurki ma Twoja ciabatta;) Też się przymierzam do zakupienia książek związanych właśnie z chlebem, bo polubiłam to;)
OdpowiedzUsuńDarkANGELika- ja juz mam obsesje na pukcie chlebowych ksiązek, jak cos wypatrze to musze miec...A jak je przegladam, to wszystko chcialabym od razu piec.
OdpowiedzUsuńświetna kolekcja książek, ciabatta wygląda niesamowicie!!
OdpowiedzUsuńCiabatta pierwsza klasa! A zbiór chlebowej literatury wyśmienity!
OdpowiedzUsuńDorotka-ksiązki to moja pasja, nie tylko te kulinarne.Dzieki za mile slowa
OdpowiedzUsuńMojeprzetwory- dziekuje, zbior mam rzeczywiscie sporawy, to tylko niektore z moich chlebowych poradnikow.
Jakie ma dziury boskie! Fantastyczny chlebek:)
OdpowiedzUsuńWidzę ,że nie tylko ja zajmuję się zbieractwem książek .
OdpowiedzUsuńGrzechem by było nie skorzystać z zaproszenia .Porywam kromeczkę
Majanko-dziekuje i zapraszam
OdpowiedzUsuńLutka- czytac i zbierac ksiazki lubie w rownym stopniu co przygotowywac jedzenie i je jesc...
Kolekcje chlebowych książek masz niezłą Kochana, oj niezłą:) ...ale masz też serce do wypieku pieczywa, dlatego takie cudeńka Ci wychodzą:)
OdpowiedzUsuńJolus dziekuje, ale Tobie jeszcze dlugo nie dorownam..
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie do udziału w akcji organizowanej z portalem POLSKA GOTUJE :http://sylkahaha.blox.pl/2012/09/Zapraszam-do-akcji-Orientuj-sie.html
dziekuje bardzo za mile slowa i zaproszenie.
Usuń