sobota, 31 marca 2012

ciabatta na bidze






Otoczona spora kolekcją ksiązek dotyczących wypieku domowego chleba wybieram ulubione przepisy i zaczynam eksperymentowanie. Czasem mam pod gorke, bo np Hamelman podaje proporcje w cup lub oz, inni znow skupiaja sie na recepturach do pieczenia chlebow w maszynach. Zatem trzeba przeliczac, decydując sie na jakis przelicznik sposrod wielu roznych dostepnych w necie. jednak trening czyni mistrza, wypieki sa coraz smaczniejsze( nie stawiac znaku rownosci z "ladniejsze", bo do tego trzeba dluzszego treningu..)a wypiekanie sprawia coraz wiekszą frajde. Mam jeszcze sporo ksiązek w planach do zakupienia, miedzy innymi te

http://www.bookdepository.co.uk/Local-Breads-Daniel-Leader/9780393050554

ale juz z tego co mam starczy mi inspiracji na dlugi czas.












dzis propozycja ciabatty na bidze

opieralam sie na recepturze wg J. Hamelmana i Jennie Shapter









skladniki

biga

200ml cieplej wody
175g pszennej maki chlebowej
1/2 lyzeczki suszonych drozdzy


ciasto chlebowe

200ml cieplej wody
325g mąki pszennej chlebowej
1,5 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
biga

J. Shapter dodatkowo podaje w skladnikach ciasta 2 lyzki mleka i 2 lyzki oliwy z oliwek- ja nie dodalam

Wymieszac skladniki na bige, przykryc folia i zostawic na 12-16 godz.
Rano skladniki ciasta umiescic w misce- bez bigi- i mieszac mikserem na niskich obrotach do polaczenia skladnikow.Gdy sie polączą dodac bige i wymieszac, zwiekszyc obroty i miksowac ok 4 min. Mokre ciasto rozwija sie wolniej, totez dodatkowe, dluzsze miksowanie pomoze mu rozwinąc sie szybciej.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy do fermentacji glownej na 3 godz, skladajac po godzinie a nastepnie po 2 godz na dobrze oproszonej maką powierzchni.

Dzielenie i ksztaltowanie

Na solidnie oproszonej maka stolnicy rozciagamy ciasto i dzielimy na polowe lub na tyle czesci, ile zamierzamy zrobic chlebkow. Ksztaltujemy ciabatki i umieszczamy w przygotowanych foremkach.
Zostawiamy pod przykryciem ( sciereczka lniana plus folia) na kolejne 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st, wkladamy wyrosniete ciabatty i pieczemy z parą 34-38 min.


zapraszam na kromeczke











12 komentarzy:

  1. Piękne dziurki dziurki ma Twoja ciabatta;) Też się przymierzam do zakupienia książek związanych właśnie z chlebem, bo polubiłam to;)

    OdpowiedzUsuń
  2. DarkANGELika- ja juz mam obsesje na pukcie chlebowych ksiązek, jak cos wypatrze to musze miec...A jak je przegladam, to wszystko chcialabym od razu piec.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna kolekcja książek, ciabatta wygląda niesamowicie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciabatta pierwsza klasa! A zbiór chlebowej literatury wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotka-ksiązki to moja pasja, nie tylko te kulinarne.Dzieki za mile slowa
    Mojeprzetwory- dziekuje, zbior mam rzeczywiscie sporawy, to tylko niektore z moich chlebowych poradnikow.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ma dziury boskie! Fantastyczny chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę ,że nie tylko ja zajmuję się zbieractwem książek .
    Grzechem by było nie skorzystać z zaproszenia .Porywam kromeczkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko-dziekuje i zapraszam
    Lutka- czytac i zbierac ksiazki lubie w rownym stopniu co przygotowywac jedzenie i je jesc...

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolekcje chlebowych książek masz niezłą Kochana, oj niezłą:) ...ale masz też serce do wypieku pieczywa, dlatego takie cudeńka Ci wychodzą:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolus dziekuje, ale Tobie jeszcze dlugo nie dorownam..

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały wypiek.
    Zapraszam do mnie do udziału w akcji organizowanej z portalem POLSKA GOTUJE :http://sylkahaha.blox.pl/2012/09/Zapraszam-do-akcji-Orientuj-sie.html

    OdpowiedzUsuń