sobota, 14 kwietnia 2012

najprostszy chlebek drozdzowy


Zupelnie przypadkowo znalazlam go u Dorotki

http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Chleb-najprostszy-z-prostych.html

nawet nie sądzilam, ze drozdzowy chleb moze mnie tak mile zaskoczyc.
jest absolutnie pyszny!


w przygotowaniu tak prosty, nie zajmuje wiele czasu a smakuje wybornie.


3 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki wody

1 i 1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki drożdży suchych lub 2 g drożdży świeżych


Wszystkie skladniki umiescic w misce, wymieszac ręką lub mikserem tylko do połączenia skladnikow.
Przykryc, odstawic na noc.
Nastepnego dnia wylozyc ciasto na omączony blat, zlozyc kilka razy i umiescic w foremce, uprzednio natluszczonej i wysypanej bulką lub w koszyku do wyrastania.
Odstawic ponownie do wyrosnięcia. W tym czasie nagrzac piekarnik do 250 st- ja moge tylko do 230 i tak tez pieklam.
Piec w garnku zeliwnym- wtedy przerzucamy wyrosniety hleb z kosza lub w foremce ok 45 min.
Jesli pieczemy w garnku, to pierwsze pol godziny pieczemy pod przykryciem, a nastepnie jeszcze 15 min bez przykrywy.
Naprawde polecam, pyszny.



mozna tez mąke pszenną białą zastąpic w częsci mąką razową.
Dalam 2 szklanki mąki pszennej i 1 razowej.




15 komentarzy:

  1. Ahah ,jednocześnie z Tobą wstawiłem przepis na chleb:)
    Świetnie ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te dziurki wyglądają tak smakowicie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Daniel- prosze, jakie idealne zgranie. Pędze zobaczyc Twoj chlebek
    wiosenka- nawet sie nie spodziewalam po drozdzowcu, ze tak nam bedzie smakowal
    Panna Malwinna- tez uwielbiam dziurki w chlebie, szczegolnie takie, jak ma ciabatta

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ten chlebuś z tymi dziurkami

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga- dziekujei polecam, bardzo smaczny
    lutka- taka struktura mi najbardziej odpowiada

    OdpowiedzUsuń
  6. Basieńko chlebek nie dość, ze łatwy to jeszcze idealny w przekroju ....ma piękny miąższ i ta spieczina skórka:) mniami :) buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Jolus juz Ty wiesz najlepiej, jaki chlebek dobry...

    OdpowiedzUsuń
  8. Od dłuższego czasu mam ochotę na upieczenie swojego własnego chlebka, ale bałam się, że nie podołam, jeśli jednak mówisz, że prosty, to może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Optymistyczna- najtrudniej jest sie zdecydowac a potem juz z gorki...

    OdpowiedzUsuń
  10. Najprostsze jest najlepsze - i w przypadku chleba ta zasada sprawdza się w więcej niż stu procentach, co widać na załączonym obrazku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Arven- mysle, ze istotnie sie sprawdza, ale jedakze te prwdziwe, "dlugodystansowe" zakwasowce sa nie do zastąpienia....

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale! uwielbiam takie właśnie chlebki Basiu:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  13. Majanko ja tez je lubie i dlatego, jesli tylko je wypatrze, natychmist musze sprobowac..

    OdpowiedzUsuń