czwartek, 12 kwietnia 2012

pyszne rogaliki cytrynowe z marmoladą wisniową


Kiedy je zobaczylam na tym blogu

http://sylkahaha.blox.pl/2012/01/Drozdzowe-rogaliki-z-nuta-cytryny-i-nadzieniem.html

wiedzialam, ze musze je zrobic.
Są takie puszyste, delikatnie cytrynowe, z wisniowym wnętrzem- bo takiej uzylam marmolady.
Bardzo serdecznie polecam



potrzebujemy

3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukier pudru,
3 żółtka
30 gram świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
1 słoiczek marmolady
60 gram margaryny
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórk a z połowy cytryny
cukier puder do posypania



Przesiewamy mąke do miski, dodajemy przygotowany wczesniej zaczyn z drozdzy, lyzeczki cukru i maki oraz cieplego mleka. Ucieramy zoltka z cukrem pudrem i rowniez dodajemy do mąki. Nastepnie wlewamy cieple mleko, dodajemy cytryne i wlewamy roztopioną margaryne. Mieszamy skladniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrosnięcia na okolo godzine. Po tym czasie rozwalkowujemy ciasto, za pomocą talerza lub tortownicy wycinamy kolo, ktore kroimy radelkiem na 8 trojkątow. Na kazdy kladziemy lyzeczke marmolady, lekko rozsmarowujemy i zwijamy szerszym kancem do srodka tworząc rogalik.


Ukladamy na wylozonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 ok pol godz na zloty kolor. Mozna posypac cukrem pudrem. Ja przed pieczeniem posypalam czekoladową posypką.


zapraszam na rogalika







15 komentarzy:

  1. Alez nie widze problemu, czestuj sie do woli...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chce takiego rogalika, mniamm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agusia- zapraszam, czestuj sie
    Majanko- dziekuje, nie tak ladne jak oryginal ale smakuja wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusicielka !!!!!!!!!!!
    One są cudowne .Porywam do porannej kawki

    OdpowiedzUsuń
  5. Lutka- zapraszam, do kawy bedą idealne...

    OdpowiedzUsuń
  6. ładniutkie są, a na pewno pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się ,że smakowały. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się ,że smakowały. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dusia- pyszne są, bo przepis dobry
    Panna Malwinna- bardzo prosze, smacznego!
    Sylwia- najpiękniej dziekuje za przepis, nie tylko ten zresztą...

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam drożdżowe rogaliki, a Ty jesteś mistrzynią w takichże własnie wypiekach:) cudeńka nam serwujesz Basieńko:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne rogaliki, z chęcią bym się poczęstowała, wyglądają bardzo apetycznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jolus ja tez gustuje w drozzdowkach, ale do mistrzow mi daleko...buzka!
    Samantha- czestuj sie, bardzo prosze...

    OdpowiedzUsuń