poniedziałek, 28 maja 2012

drozdzowki z serem


Pyszne, a to glownie za sprawą super drozdzowego ciasta, na ktore przepis podpatrzylam u Kasi.

http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/02/drozdzowe-rogaliki-i-bueczki-z-dzemem.html

Juz samo to jest gwarantem powodzenia, a do tego serowe nadzienie i oto mamy male cudenka, takie, aby sie nie przejesc a zakosztowac slodyczy. Polecam goraco.


skladniki ciasta
cytuje za Kasią

30 bułeczek:

ciasto:
1kg maki
30g drożdży świeżych
120g masła
1/2l mleka
150g cukru
3 jajka
2 łyzki cukru z wanilią
1/4 łyżeczki soli

Do kilku lyzek cieplego mleka wkruszamy drozdze i dodajemy odrobine cukru, rozcieramy i zostawiamy do wyrosnięcia na około 10 minut.
Do reszty cieplego mleka dodajemy masło, cukier, cukier z wanilią i sol, mieszamy, az maslo sie rozpusci i odstawiamy do przestudzenia. Nastepnie mieszamy te miksture z jajkami i dodajemy do mąki, mieszamy z wyrosniętymi drozdzami i wyrabiamy gladkie ciasto, odstawiamy do wyrastania na okolo godzine.

masa serowa

300g twarogu
4 lyzki cukru
cukier waniliowy
zoltko

Ser mielimy lub przeciskamy przez praske do ziemniakow, mieszamy z resztą skladnikow.

Wyrosnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje, kazda kolejno rozwalkowujemy i kroimy radełkiem na kwadraty. Na kazdym umieszczamy lyzke nadzienia i sklejamy przeciwlegle rogi kwadratu.




umieszamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej maslem.



Buleczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z lyzka mleka.

pieczemy w 200 st okolo 15- 20 min

Mozemy oczywiscie zamiast sera uzyc dzemu, konfitury lub innego nadzienia.
Serdecznie zapraszam.









17 komentarzy:

  1. Patrycja- smakuja bardzo dobrze wiec serdecznie polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. na drugie śniadanie w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje drożdżowe ciasta, zawsze świetne i doskonałe. Drożdżówki wyglądają bardzo smacznie i ładnie i do wyboru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusia- pewnie, ze sie nadają, doskonale smakuja z mlekiem
    Samantha- dziekuje bardzo i zapraszam do degustacji

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Zjadłabym teraz na śniadanie:)
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko- na sniadanko w sam raz
    Panna Malwinna- bardzo prosze

    OdpowiedzUsuń
  7. Z serem bardzo lubię ,innym nadzieniem też nie pogardzę .Wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz, kusisz, takie malutkie, a takie pyszniutkie:-) Ja też korzystam z przepisów Kasi i to zawsze jest strzał w dziesiątkę;-))
    Pozdrawiam serdecznie;-))

    OdpowiedzUsuń
  9. lutka- czestuj sie zatem, zapraszam
    Aniu- jesli chodzi o chlebowe ciasta i drozdzowe to u Kasi same pewniaki, ale mam tez na oku inne zrodla do wyprobowania... pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  10. Basiu pamietam, ze jak byłam mała nie znosiłąm bułek z serem ....działąły na mnie jak płachta na bylka ....uwielbiałam za to te z makiem:) Dziś kocham i jedne i drugie:) czas na drożdżówki Kochana:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  11. Jolus- dla mnie tez te z serem kiedys byly be, teraz uwielbiam wszystko, co serowe...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają super! Poproszę z dżemikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Basiu, nawet nie wiesz jak się cieszę, że drożdżóweczki wyszły takie smaczne, u Ciebie zawsze jest pysznie:))) taką z serem to mimo późnej godziny bardzo chętnie bym zjadła, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja za to zawsze kochałam te z serem,Jest u nas taka jedna piekarnia, która od lat robi je wysmienite! Ale domowe to domowe:) Ja jeszcze nie robiłam więc sie skuszę:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. judik- bardzo prosze, z dzemem dla Ciebie
    Kasiu- Twoje przepisy to absolutne pewniaki wiec nie mialam wątpliwosci,ze wyjdą smaczne
    Jolu- czesto te z piekarni wcale nie są gorsze, ale z domowych większa satysfakcja

    OdpowiedzUsuń