czwartek, 31 maja 2012
Drozdzowy przekładaniec z rabarbarem, masą serową i kruszonką
Dalej pozostaję w klimacie drozdzowego ciasta w duecie z serem, tym razem w postaci przekladanca wzbogaconego o rabarbar i kakaowa kruszonkę. Pycha!
Przepis a w zasadzie jego trzon pochodzi z gazetki
Ciasta Domowe nr 161
zmodyfikowany
2,5 szklanki mąki pszennej
130ml letniego mleka
30g drozdzy swiezych
25g masla
1 jajko
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
masa serowa
500g bialego sera
1/2 szklanki cukru
3 jajka
pol opakowania budyniu smietankowego
1 lyzeczka cukru waniliowego
lyzka konfitury jagodowej
kruszonka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 lyzki cukru
2 lyzki kakao
50g masla
dodatkowo
400-500g rabarbaru
2 lyzki cukru
rabarbar obieramy, kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto drozdzowe
Mąke przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, brzeg zaglębienia obsypujemy solą.
Drozdze wkruszamy do mleka, dodajemy lyzke cukru, mieszamy i wlewamy do wglębienia. Przysypujemy lekko mąką, przykrywamy i zostawiamy na ok 15 minut. Kiedy na powierzchni drozdzy pojawia sie pęknięcia dodajemy pozostaly cukier, jajko, maslo, dokladnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30 do 60 min.
Masa serowa
ser trzykrotnie mielimy.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, cukier waniliowy i budyn.Ja osobno utarlam zoltka i dodalam na koncu piane z bialek oraz lyzke konfitury jagodowej.
Kruszonka
wszystkie skladniki lączymy, rozcierając palcami na kruszonke.
Dno formy smarujemy maslem i wysypujemy bulką tartą.
Wyrosnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilke, nastepnie dzielimy na 2 porcje.
Jedną rozwalkowujemy i kladziemy na blache. Na to wysypujemy przygotowany rabarbar -odlewajac uprzednio nagromadzony sok. Na to kladziemy drugą, rozwalkowaną polowe ciasta a na nią wylewamy mase serową. Calosc posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stC na ok godzine.
wszystkich chętnych serdecznie zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńJolu- mysle, ze by Ci zasmakowalo...
OdpowiedzUsuńNa pewno:)
UsuńI jak tu zadbać troszkę o linię? Za takie cisto oddałabym wszystkie schabowe!
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności! Jak ja lubię rabarbar. :) W połączeniu z drożdżowym ciastem - rewelacja!:)
OdpowiedzUsuńMusi być na prawdę pyszne;)
OdpowiedzUsuńAniu- ja tez wole ciasto od schabowych a z linią- co poradzisz...
OdpowiedzUsuńMajanko- dla Ciebie powinno byc ok, bo podobnie jak ja lubisz i rabarbar i ser..
Panna Malwinna- mysle, ze przynajmniej dobre...
Uwielbiam podziwiać Twoje ciasta, chciałabym napisać: uwielbiam smakować Twoje ciasta... ale to raczej niemożliwe. Wspaniałe, pyszne, perfect :)
OdpowiedzUsuńSamantho- z Londynu do Dublina nie tak daleko, wiec powiedzialabym, ze to nie jest niemozliwe. Jesli ochota sie utrzyma, zapraszam na smakowanie...
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne ,musi bosko smakować
OdpowiedzUsuńlutka- wg mnie smaczne,jednak kazdy musi sam ocenic.
OdpowiedzUsuń