czwartek, 31 maja 2012

Drozdzowy przekładaniec z rabarbarem, masą serową i kruszonką


Dalej pozostaję w klimacie drozdzowego ciasta w duecie z serem, tym razem w postaci przekladanca wzbogaconego o rabarbar i kakaowa kruszonkę. Pycha!


Przepis a w zasadzie jego trzon pochodzi z gazetki
Ciasta Domowe nr 161
zmodyfikowany

2,5 szklanki mąki pszennej
130ml letniego mleka
30g drozdzy swiezych
25g masla
1 jajko
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

masa serowa

500g bialego sera
1/2 szklanki cukru
3 jajka
pol opakowania budyniu smietankowego
1 lyzeczka cukru waniliowego
lyzka konfitury jagodowej

kruszonka

3/4 szklanki mąki pszennej
2 lyzki cukru
2 lyzki kakao
50g masla

dodatkowo

400-500g rabarbaru
2 lyzki cukru



rabarbar obieramy, kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto drozdzowe

Mąke przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, brzeg zaglębienia obsypujemy solą.
Drozdze wkruszamy do mleka, dodajemy lyzke cukru, mieszamy i wlewamy do wglębienia. Przysypujemy lekko mąką, przykrywamy i zostawiamy na ok 15 minut. Kiedy na powierzchni drozdzy pojawia sie pęknięcia dodajemy pozostaly cukier, jajko, maslo, dokladnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30 do 60 min.


Masa serowa


ser trzykrotnie mielimy.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, cukier waniliowy i budyn.Ja osobno utarlam zoltka i dodalam na koncu piane z bialek oraz lyzke konfitury jagodowej.

Kruszonka

wszystkie skladniki lączymy, rozcierając palcami na kruszonke.

Dno formy smarujemy maslem i wysypujemy bulką tartą.
Wyrosnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilke, nastepnie dzielimy na 2 porcje.
Jedną rozwalkowujemy i kladziemy na blache. Na to wysypujemy przygotowany rabarbar -odlewajac uprzednio nagromadzony sok. Na to kladziemy drugą, rozwalkowaną polowe ciasta a na nią wylewamy mase serową. Calosc posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stC na ok godzine.



wszystkich chętnych serdecznie zapraszam



11 komentarzy:

  1. Jolu- mysle, ze by Ci zasmakowalo...

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak tu zadbać troszkę o linię? Za takie cisto oddałabym wszystkie schabowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszności! Jak ja lubię rabarbar. :) W połączeniu z drożdżowym ciastem - rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu- ja tez wole ciasto od schabowych a z linią- co poradzisz...
    Majanko- dla Ciebie powinno byc ok, bo podobnie jak ja lubisz i rabarbar i ser..
    Panna Malwinna- mysle, ze przynajmniej dobre...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam podziwiać Twoje ciasta, chciałabym napisać: uwielbiam smakować Twoje ciasta... ale to raczej niemożliwe. Wspaniałe, pyszne, perfect :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Samantho- z Londynu do Dublina nie tak daleko, wiec powiedzialabym, ze to nie jest niemozliwe. Jesli ochota sie utrzyma, zapraszam na smakowanie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie idealne ,musi bosko smakować

    OdpowiedzUsuń
  8. lutka- wg mnie smaczne,jednak kazdy musi sam ocenic.

    OdpowiedzUsuń